Acasă Politic Iohannis, îngrijorat de vizita în Israel: ”Eu sunt președintele republicii și eu...

Iohannis, îngrijorat de vizita în Israel: ”Eu sunt președintele republicii și eu răspund de politica externă”

DISTRIBUIȚI
foto:digi24.ro

 146033 – 27042018 –  Klaus Iohannis, îngrijorat de vizita în Israel. Președintele crede că premierul și șeful Camerei Deputaților trebuie să explice românilor ce au făcut acolo

Președintele Klaus Iohannis s-a referit la subiectul vizitei în Israel și se declară îngrijorat de ceea ce el a numit ”secretomania” în care se desfășoară vizita premierului Dăncilă și a șefului Camerei Deputaților. Iohannis spune că această vizită are anumite ciudățenii și așteaptă ca, la întoarcerea in țară, Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea să dea mai multe explicații românilor

Klaus Iohannis: ”Această vizită pe care o face premierul și, se pare, și președintele Camerei Deputaților, în Israel, are câteva ciudățenii. Una din ele este că nu au venit la discuții, doamna prim-ministru nu a plecat cu niciun fel de mandat acolo, deci a vorbit strict în numele și pentru Guvern, și nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult. Ci secretomania în care s-a organizat această plecare. N-am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă și să anunțe seara târziu, înainte de plecare, acest lucru, fără să anunțe agenda, fără să se știe, de fapt, ce caută acolo. Așa, în vizită turistică, poate să plece oricine, oricând. Dar dacă pleacă persoana care conduce Guvernul, ar trebui să se știe mai mult. Iar în ce privește vizita președintelui Camerei, mai mare secret… s-a aflat că a plecat acolo abia după ce a ajuns acolo… Nu știu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine știe ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii, dar sper că, după revenire, să aibă bunul simț și să explice românilor ce au făcut acolo”.

Întrebat cum va tranșa problema acestor neînțelegeri cu Guvernul în probleme de politică externă, președintele a răspuns: „O să găsesc o soluție”.

Chestionat dacă a avut sau nu o consultare cu Liviu Dragnea privitoare la mutarea ambasadei din Israel, șeful statului a răspuns „Îmi imaginez că domnul Dragnea, dimineață, a vorbit în fața oglinzii și s-a consultat”.

Ulterior, președintele a revenit asupra declarațiilor de azi, cu niște completări. Klaus Iohannis:

– Să fiu eu acuzat de antisemitism mi se pare deplasat, caraghios. Eu am fost lăudat și laureat de mai multe asociații evreiești și toată lumea știe că relațiile bilaterale între România și Israel sunt excelente, de la fondarea statului Israel modern.

– Nu știu pe ce se bazează aceste critici. În afirmația mea, cu siguranță nu am folosit noțiuni peiorative. Dar, dacă, totuși, cineva s-a simțit ofensat de declarația mea, îmi cer scuze față de aceștia, iar declarația nu a fost o declarație, ci a fost o întrebare retorică și atât cât am spus, atât am vrut să spun.

– Și eu m-am întrebat, când s-a lăudat președintele Camerei Deputaților, la televizor, că a rezolvat problema ambasadei, în ce calitate a rezolvat această chestiune și cum s-a gândit să intre în această dezbatere. Tocmai de aceea și fiindcă vizita aceluiași personaj nu a fost mediatizată deloc, nu a fost anunțată, mi-am pus și eu întrebarea: Ok, dacă s-au dus acolo și nu știm nimic, ce înțelegeri vor putea să facă?

– În niciun caz acea întrebare retorică nu a fost cu iz de a jigni comunitățile evreiești sau statul Israel cu care avem relații dintre cele mai bune. Întrebarea mi-am pus-o fiindcă o persoană din România, recte președintele Camerei Deputaților, s-a deplasat acolo pentru nu știm ce, se întâlnește cu nu știm cine și nici nu știm ce înțelegeri vor face. Că dacă ar fi mers într-un mod transparent, dacă ar fi existat înainte, să înțelegem și noi ce face acolo, atunci am ști mai bine și înțelegerile n-ar mai fi secrete.

– O s-o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă, fără, măcar din politețe, să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă, totuși, și dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt președintele republicii și eu răspund de politica externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.