Acasă Anchete Justitie Tudorel Toader explică

Tudorel Toader explică

DISTRIBUIȚI
foto: stiripesurse.ro

146580 – 06062018 – Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării cu Costa Rica, a declarat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader. El a spus că a mai fost extrădat un cetățean român din Costa Rica, iar alt caz similar, în afară de cel al Elenei Udrea, este pe rol pe baza ”curtoaziei internaționale”.  Primul pas este ca persoana să fie dată în urmărire internațională, lucru ce se dispune de centrul de cooperare internațională la solicitarea instanței emitente a mandatului de arestare. ”Aceasta se pronunță, urmează să se pronunțe, cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a se adresa Ministerului Justiției pentru formulare cererii de de extrădare”, a spus Toader.

Ministrul a spus că nu avem un tratat bilateral in domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe 2 proceduri:

– curtoazia internațională, cu asigurarea reciprocității. În precedent am avut un astfel de caz din Costa Rica, în acest moment se află pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica, altul decât cel la care facem referire;

– a doua procedură se poate realiza în baza convențiilor multilaterale în care cele două țări au calitatea de parte. Aici trebuie verificat domeniul de reglementare al respectivei convenții la care România și Costa Rica să fie parte, să se circumscrie infracțiunilor pentru care se cere extrădarea.

Intervalul de timp în care se poate derula procedura de extrădare ține de legislația din Costa Rica, a adăugat el. sursa: hotnews.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.