Acasă Anchete Interne Poliţia de Frontieră Română sărbătoreşte 154 de ani de existenţă instituţională

Poliţia de Frontieră Română sărbătoreşte 154 de ani de existenţă instituţională

DISTRIBUIȚI

  147252 – 24072018 – Astăzi, 24 iulie, Poliţia de Frontieră Română aniversează 154 ani de existenţă instituţională, moment  marcat la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră prin acordarea titlului de POLIŢISTUL DE FRONTIERĂ AL ANULUI 2018 şi premierea lucrătorilor din structurile operative cu merite deosebite în activitatea profesională.

În cadrul festivităţii organizate la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în prezenţa secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne, domnul colonel Gheorghe-Nucu Marin și a inspectorului general al Politiei de Frontieră Române, domnul comisar-şef Adrian Popescu,  a fost acordată distincţia “Poliţistul de frontieră al anului 2018” pentru doi poliţişti de frontieră, după cum urmează:

Subinspector de poliţie Lazăr Laurenţiu Vasile din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Sectorul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, pentru devotament şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.

Ofițerul a participat, în primele 6 luni ale acestui an, la constatarea a cinci activităţi de contrabandă cu ţigări, în urma cărora a fost confiscată cantitatea de 50.000 de pachete cu ţigări, în valoare totală de aproximativ 590.000 lei, precum şi trei autovehicule în valoare totală de 27.000 lei.

De asemenea, în perioada analizată, sub coordonarea ofiţerului, activitatea  echipei pe care o coordona s-a materializat prin întocmirea unui număr de 15 dosare penale în care se efectuează cercetări cu privire la 30 de infracţiuni privind contrabanda cu ţigări si trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Astfel în urma activităţilor de contrabandă constatate, a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 85.000 pachete cu ţigări, în valoare de aproximativ 100.000 lei, fiind indisponibilizate patru autovehicule.

Agent şef adjunct de poliţie Negru Gheorghe Cristian din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Sectorul Poliţiei de Frontieră Borş, pentru devotament şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.

Poliţistul de  frontieră a avut o contribuţie importantă la activitatea de  supraveghere și control a frontierei de stat. Unul din cele mai importante cazuri instrumentate de agent a fost înregistrat în luna aprilie când, în urma analizei de risc, a efectuat controlul unui camion înmatriculat în Serbia, condus de un cetăţean sârb aflat pe sensul de ieşire din ţară, în P.T.F. Borş.

Din documentele prezentate la control de şofer rezulta faptul că acesta efectua un transport cu peleţi din România pentru Polonia, însă marfa fusese încărcată de pe teritoriul României, iar camionul în cauză intrase anterior fără încărcătură din Serbia.

Astfel, agent şef adjunct de poliţie Negru Gheorghe Cristian a iniţiat un control amănunţit al automarfarului în urma căruia au fost descoperite, ascunse în remorcă, 79 de persoane. Cei în cauză, 41de bărbaţi, 18 femei şi 20 de minori, erau cetăţeni din  Iran, Irak, Siria, Turcia şi China, solicitanţi de azil în România.

De asemenea, în această perioadă poliţistul de frontieră a manifestat spirit de echipă în misiunile la care a participat şi disponibilitate în cercetarea evenimentelor operative, fiind un bun profesionist.

Totodată, un număr de 80 de poliţişti de frontieră, 30 de ofiţeri şi 50 de agenţi care își desfășoară activitatea în structurile Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare, au fost evidenţiaţi şi premiaţi  prin avansare în gradul profesional următor înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.

Aceştia s-au remarcat în acțiunile de supraveghere şi control desfășurate la frontiera de stat, dar, în mod special, în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.

Ziua Poliţiei de Frontieră Române reprezintă, în fiecare an, un prilej pentru a fi recompensate acţiunile desfăşurate de proprii lucrători, în îndeplinirea atribuţiilor specifice la granița României.

Această zi specială pentru Poliţia de Frontieră a fost marcată prin acţiuni similare la nivelul tuturor inspectoratelor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră de la graniţa cu fiecare stat vecin, la Garda de Coastă, precum şi în cadrul şcolilor de pregătire aflate în subordinea instituţiei noastre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.