Acasă Anchete Interne 24 Iulie 2023 – 159 de ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de...

24 Iulie 2023 – 159 de ani de existenţă instituţională pentru Poliţia de Frontieră Română

DISTRIBUIȚI

 169537– 24072023  – Astăzi, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în prezenta viceprim-ministrului Cătălin Predoiu,  ministrul Afacerilor Interne, a Nicoletei Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României, a secretarului de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu şi a inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu, a avut loc festivitatea prilejuită de sărbătorirea a 159 ani de existenţă instituţională.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa, ambasadorii Austriei, Republicii Moldova, Bulgariei, Serbiei şi Elveţiei, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale Spaniei, Italiei, Germaniei şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, respectiv şefii de arme din Ministerul Afacerilor Interne şi reprezentanţii instituţiilor care colaborează cu Poliţia de Frontieră şi a personalului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Ziua Poliţiei de Frontieră Române – 24 iulie – reprezintă de fiecare dată un prilej de a onora activitatea poliţiştilor de frontieră în îndeplinirea misiunilor specifice la granița României.

Cu această ocazie, oficialii prezenţi la eveniment au felicitat poliţiştii de frontieră pentru sprijinul acordat şi eforturile depuse de aceştia din punct de vedere profesional, în această perioada specială, demonstrând capacitate de mobilizare și adaptare, pentru a putea acționa eficient, pe toate planurile și de contribui la efortul colectiv.

Totodată, viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne şi inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române au acordat BREVETUL EMBLEMA DE ONOARE A POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ROMÂNE, cea mai importantă distincție a instituției, pentru „POLIŢISTUL DE FRONTIERĂ AL ANULUI 2023”, după cum urmează:

La categoria ofiţeri: comisarului sef de poliţie VLAD DRAGU, şeful Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş.

Ofițerul a avut numeroase realizări în ultimul an, printre care se numără, destructurarea unor grupuri organizate specializate în traficul de migranţi. În documentarea dosarelor respective au fost interceptate și oprite la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II un număr de 27 de transporturi ilegale  de migranţi organizate de  grupările infracționale.

La categoria agenţi: agentului principal de poliție SÎRBU IONUȚ COSTIN, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu.

Agentul s-a evidenţiat prin descoperirea a două capturi semnificative de ţigări de contrabandă la frontiera cu Bulgaria, în cantitate de aproximativ 950.000 de pachete cu ţigari, în valoare totală de aproximativ 4,2 milioane de euro.

Activitatea festivă a continuat cu acordarea unor distincţii de onoare ale Poliţiei de Frontieră Române ce vin să onoreze merite speciale, dar şi momente importante din viaţa instituţiei şi a oamenilor care o alcătuiesc.

EMBLEMA DE MERIT „POLIŢIST DE FRONTIERĂ MARINAR” ECHIPAJULUI NAVEI MARITIME DE PATRULARE MAI 1106.

Echipajul navei a participat la operaţiuni internaţionale organizate de Agenţia Frontex, derulate la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul cărora a desfăşurat misiuni de supraveghere maritimă, unele dintre ele devenind operaţiuni de salvare şi căutare pe mare, în cadrul cărora au fost salvate peste 600 de persoane. Echipajul navei a fost reprezentat de comisarul de poliţie STIGNEI NICOLAE, din cadrul Grupului de Nave Constanţa, comandantul navei, cel care a ocupat această calitate şi în ultima misiune.

EMBLEMA DE MERIT „REZERVIST DE ONOARE AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ROMÂNE” comisarului sef de poliţie IONEL HOTNOGA – Fost director al Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră Avram Iancu Oradea.

Ca profesor, timp de 23 de ani, ofiţerul a contribuit la formarea multor generaţii de poliţişti de frontieră care au devenit, la rândul lor, mentori pentru alte generaţii. De asemenea, s-a implicat în numeroase proiecte educaţionale, dar şi parteneriate cu diverse instituţii de învăţământ din ţară sau străinătate.

EMBLEMA DE MERIT „REZERVIST DE ONOARE AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ROMÂNE” plutonierului adjutant şef (r) BUGA OANA – din cadrul Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni.

Fosta noastră colegă şi-a încheiat cariera de poliţist de frontieră cu un rezultat excepţional: depistarea a peste 5 kilograme de cocaină asupra unui cetăţean peruan.

„CRUCEA DE ONOARE A POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ROMÂNE” agentului şef de poliţie NEDELCU COSMIN ADRIAN din cadrul Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni.

Agentul, într-o dimineaţă, după tura de noapte, în drum spre casă fiind, a salvat un bătrân rănit grav la unul dintre picioare, a cărui viaţă, fără intervenţia sa extraordinară, ar fi fost pusă în pericol.

EMBLEMA DE MERIT „PARTENER PENTRU POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ” AGENŢIEI EUROPENE PENTRU POLIŢIA DE FRONTIERĂ ŞI GARDA DE COASTĂ.

Începând cu anul 2007, când a fost semnat acordul de parteneriat cu Agenţia FRONTEX, Poliţia de Frontieră Română sprijină toate domeniile de activitate ale Agenţiei, fiind implicată atât la nivel strategic, cât şi la nivel operaţional, prin detaşarea de experţi pe diverse profile.

În acest an, Agenţia Frontex sprijină România în gestionarea fenomenului migraţiei ilegale şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind în derulare patru operaţiuni comune găzduite de către ţara noastră, în cadrul cărora agenţia a detaşat resursă umană, reprezentanţi ai Corpului Permanent al Agenţiei, precum şi tehnică.

Această zi de sărbătoare a reprezentat un prilej pentru promovarea a 200 de poliţişti de frontierăofiţeri şi agenţi care își desfășoară activitatea în structurile Poliției de Frontieră, specialiști în supravegherea frontierei terestre, maritime, aeroportuare, care au fost evidențiați şi recompensaţi prin avansare în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, pentru merite deosebite avute în misiunile operative desfășurate, atât pe teritoriul țării, cât şi în urma participării la operaţiunile comune organizate de Agenția Frontex.

Majoritatea poliţiştilor de frontieră avansați provin din cadrul structurilor teritoriale operative ale poliţiei de frontieră, aceştia remarcându-se în cadrul acțiunilor de supraveghere şi control desfășurate la frontiera de stat, dar în mod special în misiunile pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale, având o contribuție importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.