Acasă Politic Prima reuniune a Comitetului național pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare...

Prima reuniune a Comitetului național pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)

DISTRIBUIȚI

  169536– 24072023  – Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a prezidat astăzi, la Palatul Victoria, Comitetul național pentru aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții ministerelor și  principalelor instituții publice centrale implicate în proces.

Reuniunea Comitetului național a avut ca obiective evaluarea stadiului procesului de aderare a României la OCDE și trecerea în revistă a priorităților pentru perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că procesul de aderare a României la OCDE contribuie la atingerea obiectivului asumat prin Programul de guvernare, axat pe bunăstarea tuturor cetățenilor. Șeful Executivului a evidențiat expertiza OCDE în definirea politicilor publice și fundamentarea acestora cu date obiective, aspect care sprijină eforturile Guvernului pentru creșterea economică, îmbunătățirea nivelului de trai, crearea unui mediu transparent, corect și predictibil și a unui sistem cu justiție socială mai eficientă.

„Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administrații. Aștept seriozitate din partea tuturor, dat fiind că suntem evaluați în 26 de domenii și că trebuie să demonstrăm voința și capacitatea de a implementa recomandările OCDE,” a declarat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, șeful Guvernului a anunțat că astăzi, la sediul OCDE din Paris, România a depus instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită). Convenția anti-mită este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu și sprijină eforturile de dezvoltare internă, reducere a sărăciei și îmbunătățire a încrederii în piețele de capital. România transmite astfel un mesaj ferm față de angajamentul de a menține standarde ridicate privind conduita etică, promovarea transparenței și încurajarea unui mediu caracterizat prin corectitudine și justiție.

Membrii Comitetului Național au făcut o trecere în revistă a domeniilor de acțiune în perspectiva aderării la Organizație, care includ, printre altele, guvernanța publică, guvernanța corporativă, piețele financiare, statistica, mediul, sănătatea, educația, dezvoltarea regională, digitalizarea.

Pentru îndeplinirea priorităților avute în vedere pentru perioada următoare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat realizarea unei coordonări strânse între toate instituțiile implicate în proces, punctând că acesta reprezintă și un test pentru România din punct de vedere al coordonării pe verticală, dar și pe orizontală.

La reuniune a mai participat, în calitate de invitat special, președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, care asigură Președinția Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.

 România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.