Acasă Externe Drept de ședere pentru cetățeni europeni în Marea Britanie

Drept de ședere pentru cetățeni europeni în Marea Britanie

DISTRIBUIȚI

 147495 – 21082018 – Marea Britanie va garanta dreptul de ședere al cetățenilor europeni chiar și în cazul în care nu se ajunge la un acord negociat cu Uniunea Europeană. Potrivit unor documente ale cabinetului condus de Theresa May, intenția provine și din teama unei penurii pe piața forței de muncă.

Un document divulgat de cotidianul Daily Telegraph afirmă că Marea Britanie va adopta o poziție „morală” permițând cetățenilor din UE să rămână aici, să aibă acces la servicii publice de sănătate și la beneficii sociale.

Această garantare a drepturilor cetățenilor UE ar urma să se facă chiar fără reciprocitate, adică fără garantarea drepturilor cetățenilor britanici în celelalte 27 de state membre ale Uniunii.

Numărul estimat al cetățenilor europeni din Regatul Unit era în 2017 de circa 3,8 milioane, dintre care 411000 de cetățeni români (față de 137000 în 2013), față de circa un milion de cetățeni britanici care trăiesc în UE.

Potrivit documentului văzut de Daily Telegraph, drepturile acestor cetățeni sunt descrise drept „unul dintre cele mai importante aspecte” ale planurilor guvernului britanic în cazul în care nu se ajunge la un acord negociat cu UE.

Toți cetățenii UE aflați legal în Marea Britanie vor putea să rămână aici și să se bucure de drepturi de rezidenți, cum ar fi accesul la servicii de sănătate și beneficii.

A face o ofertă este important nu doar pentru a oferi în mod public siguranță, ci și pentru a permite guvernului UK să adopte o poziție de superioritate morală. Mai multe alte planuri ale guvernului sunt dependente de această chestiune, bazându-se din greu pe disponibilitatea forței de muncă existente în cazului scenariului fără acord negociat„, se scrie în documentul citat de Telegraph.

Cel mai radical adept al unui Brexit dur, deputatul Partidului Conservator Jacob Rees-Mogg a salutat această propunere.

Din totdeauna am crezut că trebuie să facem o ofertă unilaterală în acest domeniu. Migranții din UE au venit aici legal, și Marea Britanie nu este genul de țară care aplică legislația retroactiv. Ar trebui să aibă în linii mari aceleași drepturi ca cetățenii britanici, nici mai bune, nici mai rele„, a declarat Rees-Mogg.

Negocierile UK – UE sunt la ora actuală într-un impas, ele fiind programate să se încheie în octombrie 2018, pentru ca acordul să poată fi semnat de liderii celor 28 de state și ratificat de parlamentul britanic și Parlamentul European.

Marea Britanie ar urma să părăsească UE pe 29 martie 2019. Sursa -rfi.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.