Acasă Externe Agenda Europeana Îmbunătățirea cu 32,5% a eficienței energetice până în 2030

Îmbunătățirea cu 32,5% a eficienței energetice până în 2030

DISTRIBUIȚI
abstract green Earth energy concept

  148511 – 14112018 –   Parlamentul European a aprobat obiectivul obligatoriu pentru 2030 pentru regenerabile (32%) și un obiectiv orientativ pentru eficiență energetică (32,5%), care vor juca un rol crucial in atingerea obiectivelor climatice ale UE.

Plenul reunit marți a confirmat acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul și Consiliul, în iunie, cu privire la eficiența energetică (434 voturi pentru, 104 împotrivă și 37 abțineri), regenerabile (495 voturi pentru, 68 împotriva și 61 abțineri) și guvernanța Uniunii Energetice (475 voturi pentru, 100 împotrivă și 33 abțineri), trei acte legislative din pachetul ”Energie Curată pentru Toți Europenii”.

Până în 2030, eficiența energetică la nivelul UE trebuie îmbunătățită cu 32.5%, în timp ce cota de regenerabile trebuie să fie de cel puțin 32% din consumul final. Ambele obiective vor fi reanalizate în 2023. Obiectivele pot doar să devină mai ambiţioase, în niciun caz reduse.

Prin eficientizare, europenii vor simți o reducere a facturilor la energie. În plus, Europa își va reduce dependența față de furnizorii externi de gaz și petrol, va îmbunătăți calitatea aerului și va proteja mediul.

Pentru prima dată, statele membre vor fi obligate să adopte măsuri specifice pentru eficiența energetică în beneficiul celor afectați de sărăcia energetic.

De asemenea, statele membre vor trebui să asigure dreptul cetățenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar și de a stoca și vinde energia nefolosită.

Miza pe a doua generație de biocombustibili

Generația a doua de biocombustibili poate juca un rol important în reducerea amprentei de carbon din transporturi. În același timp, până în 2030, cel puțin 14% din combustibilul destinat transporturilor trebuie să provină din surse regenerabile.

Prima generație de biocombustibili cu risc ridicat de ”schimbare indirectă a utilizării solurilor” (ILUC- atunci când destinaţia solului este transformată din necultivare, adică pășune sau pădure- în producerea de alimente, ceea ce duce la o creștere a emisiilor CO2) nu va mai fi luată in considerare pentru atingerea obiectivelor energetice pentru regenerabile din 2030. Începând din 2019, contribuțiile primei generații de biocombustibili pentru atingerea obiectivelor vor fi reduse treptat până vor atinge zero în 2030.

O nouă guvernanță pentru Uniunea Energetică

Fiecare stat membru trebuie să prezinte până la 31 decembrie 2019 un ”plan național integrat pentru energie și mediu” pentru următorii 10 ani și pentru fiecare deceniu care va urma.

De îndată ce Consiliul va adopta formal acordul, noile reguli vor fi publicate în Jurnalul Oficial și vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Regulile privind guvernanța vor fi aplicate direct de către toate statele membre, care vor fi obligate să transpună noile elemente ale celor două directive în legi naționale, dar nu mai târziu de 18 luni de la intrarea lor în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.