Acasă Politic Parlamentarii USR au discutat cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și...

Parlamentarii USR au discutat cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului

DISTRIBUIȚI

151119 – 18072019 –   Deputatul Daniel Popescu și senatorul George Dircă au avut, miercuri, o întrevedere cu reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR). Parlamentarii USR au prezentat oficialilor europeni principalele îngrijorări privind sistemul electoral din România, dar și proiectele de lege depuse de Uniunea Salvați România pentru reformarea sistemului și pentru ca cetățenii români să poată vota mai ușor și să poată alege dintr-o paletă mai largă de opțiuni.

Reprezentanții USR au vorbit despre proiectele depuse de USR până în prezent, dar și progresele recent înregistrate în beneficiul românilor din Diaspora: votul anticipat, pe durata a trei zile, în secțiile din străinătate, extinderea votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale și simplificarea desfășurării votului, prin completarea automată, electronic, a listelor suplimentare.

”Am transmis delegaților de la OSCE că România are nevoie de o reformă profundă a legislației electorale pentru simplificarea accesului tuturor cetățenilor competenți în politică. Uniunea Salvați România a depus până acum zece proiecte legislative și toate eforturile pentru ca românii din țară și din diaspora să poată vota mai ușor și să poată alege dintr-o paletă mai largă de opțiuni. Parlamentarii noștri au avut un rol proactiv și au încercat să aducă îmbunătațiri sistemului electoral din România, pe baza experienței noastre academice și/sau profesionale din Diaspora, după largi consultări cu diverși specialiști din țară și din străinătate”, declară deputatul USR Daniel Popescu.

Cât privește pregătirile pentru alegerile prezidențiale, parlamentarii USR au transmis reprezentanților ODIHR îngrijorarea că actuala coaliție parlamentară folosește Comisia specială de anchetă a presupuselor fraude de la europarlamentare pentru a prelua controlul asupra sistemului de monitorizare a votului.

”Cea mai mare îngrijorare a noastră vis-a-vis de alegerile prezidențiale constă în încercarea Coaliției PSD-ALDE de a discredita, și chiar elimina, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), înainte de alegerile prezidențiale, prin mutarea acestuia de la Serviciul de Telecomunicații Speciale la Autoritatea Electorală Permanentă sau o firmă privată”, mai precizează Popescu.

Pe lângă îngrijorările cu privire la organizarea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019, reprezentanții ODIHR au vrut să mai afle de la parlamentarii USR detalii despre finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Delegația ODIHR a fost alcătuită din Richard Lappin, director adjunct Departamentul Alegeri, ODIHR, și Vladimir Misev, expert electoral ODIHR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.