Acasă Externe Agenda Europeana Proiecte româno-americane pentru dezvoltarea Republicii Moldova

Proiecte româno-americane pentru dezvoltarea Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

152057 – 18102019 – Secretarul de Stat Dan Neculăescu a avut consultări, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu Matthew Boyse, adjunct al asistentului secretarului de Stat al SUA, Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice. Cu această ocazie, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate aflate pe agenda bilaterală – cu accent pe implementarea deciziilor comune adoptate la nivel înalt și următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA – și internațională, inclusiv evoluțiile din Vecinătatea Estică.
Dan Neculăescu a reiterat interesul pentru aprofundarea cooperării mutual benefice în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, cu dezvoltarea, în continuare, a dimensiunilor principale ale acestuia – politică externă, securitate și apărare, economie și comerț, energie, securitate cibernetică, cercetare, afaceri interne și vize.
Totodată, a fost remarcată contribuția substanțială a României în cadrul relației transatlantice, fundamentată pe profilul țării noastre, ca stat dedicat deopotrivă Proiectului European și Parteneriatului Strategic cu SUA. Partea americană a reiterat aprecierea pentru modul în care Preşedinţia română a Consiliului UE a acționat în vederea consolidării și dezvoltării relației transatlantice, în toate dimensiunile sale.
Consultările privind situația regională, la care interlocutorul american a fost însoțit de Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, și Dereck Hogan, ambasadorul SUA la Chișinău, au evidențiat un nivel ridicat de concordanță al evaluărilor cu privire la situația actuală și perspectivele de evoluție. Pornind de la această bază, s-a convenit explorarea oportunităților pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte în sprijinul Republicii Moldova. A fost trecut în revistă stadiul construcției gazoductului Ungheni – Chișinău, apreciat drept o contribuție majoră la efortul de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva realizării unei interconectări ireversibile a Republicii Moldova cu spațiul european.
Dan Neculăescu a evidențiat angajamentul ferm al României de a consolida în continuare sprijinul oferit Republicii Moldova, pe măsura avansării parcursului european al Republicii Moldova, în consens cu aspirațiile cetățenilor săi. Totodată, a fost exprimat sprijinul comun pentru reglementarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea vectorului european al Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.