Acasă Economie Aproximativ 4.000 de controale pe piața serviciilor de comunicații electronice și de...

Aproximativ 4.000 de controale pe piața serviciilor de comunicații electronice și de servicii poștale în anul 2019

DISTRIBUIȚI

  153344 – 11022020 – „In 2019, activitatea noastra de monitorizare a spectrului de frecvente radio din Romania alocat serviciilor de telefonie mobila a fost concretizata intr-un instrument informatic ce integreaza toate rezultatele masuratorilor ANCOM, pus la dispozitia utilizatorilor care doresc sa verifice gradul de acoperire cu servicii de voce, disponibil la adresa www.aisemnal.ro. Masuratorile au fost efectuate in cadrul unei ample campanii de monitorizare pentru verificarea indeplinirii obligatiilor operatorilor in ceea ce priveste acoperirea cu servicii de voce, fiind aplicate si sanctiuni, proportional cu procentul de acoperire atins de fiecare operator in parte. Pe intreg anul 2019, am derulat 3.982 de controale, neregulile existente fiind sanctionate cu amenzi in cuantum de 2.536.900 de lei”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a acestor controale, ANCOM a transmis 215 notificari si a aplicat 774 de avertismente si 155 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 2.536.900 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Piata comunicatiilor electronice

Pe piata de comunicatii electronice, in anul 2019, ANCOM a efectuat 2.326 de actiuni de control, contravenientii primind 215 notificari, 316 avertismente si 85 de amenzi contraventionale, in cuantum de 2.154.400 de lei.

9 amenzi contraventionale in cuantum total de 1.650.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de telefonie mobila pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire asumate prin licente, incalcarea obligatiilor privind incheierea contractelor cu utilizatorii finali si desfasurarea procesului de portare.

In anul 2019, ANCOM a finalizat o ampla campanie de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce a zonelor locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei de catre operatorii Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS, care aveau aceasta obligatie prevazuta in licentele de utilizare a spectrului radio obtinute  in urma licitatiei din 2012. Acoperirea cu semnal de voce mobila a fost masurata in 13.400 de localitati, fiind totodata masurati peste 246.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Pentru nerespectarea acestor obligatii, operatorul RCS&RDS a fost sanctionat cu amenda in valoare de 800.000 de lei, Telekom Mobile cu 700.000 de lei, Vodafone cu 60.000 de lei, iar Orange cu 50.000 de lei.

3 amenzi contraventionale in cuantum total de 12.000 lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, in cuantum de 5.000 lei fiind aplicata pentru furnizarea de servicii fara a avea un contract valabil incheiat.

14 amenzi contraventionale in valoare totala de 72.000 de lei au fost aplicate de ANCOM si furnizorilor de servicii de televiziune si radiodifuziune sonora (RTV). Principalele sanctiuni au fost aplicate pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a conditiilor cuprinse in autorizatiile tehnice.

Furnizorii de retele de tip CATV au fost sanctionati cu 48 de amenzi contraventionale in valoare totala de 366.000 de lei pentru nerespectarea conditiilor prevazute in Autorizatia Generala.

De asemenea, 11 amenzi in valoare totala de 54.400 de lei au fost aplicate operatorilor de radiocomunicatii. Neregulile cel mai des intalnite in cadrul acestor controale au constat in nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licente de utilizare a frecventelor si autorizatii de asignare a frecventelor), precum si cele referitoare la operarea statiilor de radiocomunicatii.

Piata echipamentelor radio si compatibilitate electromagnetica

Pe piata echipamentelor radio ANCOM a efectuat 836 de controale, in urma carora au fost aplicate 133 de avertismente si 46 de amenzi contraventionale in valoare totala de 241.000 de lei. Cea mai mare amenda a fost in valoare de 20.000 de lei si a fost aplicata pentru lipsa marcajului CE de pe echipamente.

In ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, cea mai mare amenda in valoare de 20.000 de lei a fost aplicata pentru echipamente neconforme din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice.

Piata serviciilor postale

ANCOM a efectuat in anul 2019 un numar de 820 de actiuni de control, fiind aplicate 325 de avertismente si 24 de amenzi contraventionale, in cuantum de 141.500 de lei, fiind frecvent constatata nerespectarea obligatiilor impuse prin regimul de autorizare generala.

Din totalul controalelor, 284 de controale au vizat Compania Nationala Posta Romana (CNPR) in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, in urma acestora fiind aplicate 192 de avertismente, precum si 6 amenzi in cuantum total de 55.000 de lei.

Cea mai mare amenda aplicata pe piata serviciilor postale, in cuantum de 30.000 de lei, a fost aplicata Companiei Nationale Posta Romana, pentru nerespectarea conditiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenta interna din sfera serviciului universal.

In cazul celorlalti furnizori de servicii postale, principalele nereguli au constat in furnizarea serviciilor postale nenotificate, nerespectarea modalitatilor de predare a trimiterilor postale catre destinatari, lipsa sau nerespectarea continutului avizului postal, nerespectarea termenului de pastrare a trimiterilor postale dupa avizarea destinatarilor, nerespectarea timpilor de livrare stabiliti in cazul serviciilor postale expres sau modificarea tarifelor calculate si incasate la momentul acceptarii trimiterilor postale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.