Acasă Social Sanatate COVID 19/ Studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu...

COVID 19/ Studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu e asumat de Ministerul Sănătății

DISTRIBUIȚI

153967 – 28032020 – Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declară într-un interviu pentru Digi24 că studiul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de Ministerul Sănătății, ci de Primăria Capitalei și Institutul Matei Balș. Mai mult, Nelu Tătaru spune că proiectul nu are deocamdată avizul Ministerului Sănătății și a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.

”Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tătaru.  Întrebat dacă acest test poate fi desfășurat și fără avizul Ministerului Sănătății, ministrul a spus că el poate fi realizat, în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.

”Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a arătat Nelu Tătaru.

Ministrul a spus că nu știe cine va cumpăra testele pentru acest studiu, dar bănuiește că este vorba de Primăria Capitalei. În niciun caz nu vor fi folosiți bani din bugetul Ministerului Sănătății, a punctat Nelu Tătaru.

”Testare în masă, fără noimă”

Ministrul dă de înțeles că se teme că populația, în urma unor eventuale teste rapide care ar ieși negative la coronavirus – teste a căror fiabilitate este oricum mai mică decât a celor făcute cu aparate Real Time PCR – , se va relaxa și își va slăbi vigilența în privința protecției față de virus.

”Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative – implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.

În următoarea Ordonanță militară, pe care guvernul o pregătește odată cu apropiata intrare în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății va propune regulile sugerate de INSP legate de testare și carantinare, dar și de spitalizare a celor testați: dacă au simptome sau nu, dacă au peste 65 de ani etc. ”urmează o perioadă în care va trebui să evaluăm foarte bine fiecare caz în parte și noi, fiecare dintre noi, personal, trebuie să ne evaluăm foarte bine în atitudinea pe care să o avem”, a subliniat Nelu Tătaru pledând pentru seriozitate și responsabilitate inclusiv din partea unor figuri publice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.