Acasă Externe Agenda Europeana Comerțul UE: Consiliul convine asupra poziției sale cu privire la un regulament...

Comerțul UE: Consiliul convine asupra poziției sale cu privire la un regulament revizuit privind respectarea normelor

DISTRIBUIȚI

 154114– 08042020 – UE facilitează protejarea intereselor și a drepturilor sale comerciale într-o situație în care Organizația Mondială a Comerțului (OMC) nu este deocamdată în măsură să emită decizii obligatorii de soluționare a litigiilor în cazul în care membrul OMC formulează un apel la un raport al unui grup special.

Astăzi, ambasadorii la UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) au aprobat poziția Consiliului referitoare la modificarea unui regulament privind aplicarea și respectarea normelor comerțului internațional de către UE. Poziția Consiliului referitoare la așa-numitul regulament al UE privind respectarea normelor comerțului internațional va constitui baza pentru negocierea de către președinție cu Parlamentul European.

„Prima noastră alegere este și va fi întotdeauna multilateralismul. Cu toate acestea, trebuie să asigurăm protejarea intereselor noastre comerciale și respectarea drepturilor noastre, inclusiv prin utilizarea de sancțiuni, în cazul în care soluționarea unui conflict comercial este împiedicată de alte părți”

“Actualul regulament al UE privind respectarea normelor comerțului internațional este în vigoare din 2014. Acesta oferă un cadru legislativ comun pentru asigurarea respectării drepturilor UE” în temeiul acordurilor comerciale internaționale. Datorită acestor norme, Comisia a fost în măsură să impună contramăsuri la sfârșitul unei proceduri de soluționare a litigiilor, după primirea autorizării din partea OMC, a declarat Gordan Grlić Radman, ministrul afacerilor externe și europene al Croației și președinte al Consiliului

.      Având în vedere paralizia actuală a Organului de apel al OMC, normele existente trebuie actualizate pentru a-i permite Comisiei să ia măsuri într-o situație în care procedurile de soluționare a litigiilor sunt blocate. Scopul principal al modificării propuse este de a răspunde situațiilor în care, după ce UE a reușit să obțină o decizie favorabilă din partea unui grup special de soluționare a litigiilor al OMC, procesul este blocat deoarece cealaltă parte face apel „în vid” împotriva raportului grupului special al OMC și nu a fost de acord cu procedura provizorie de arbitraj în temeiul articolului 25 din Memorandumul de înțelegere al OMC privind soluționarea litigiilor. În astfel de cazuri, noile norme introduc posibilitatea de a impune sancțiuni, cum ar fi taxe vamale, restricții cantitative la importurile sau exporturile de mărfuri și măsuri în domeniul achizițiilor publice.

Comisia va avea, de asemenea, dreptul de a lua contramăsuri atunci când un partener comercial în cadrul unui acord comercial bilateral sau regional impune măsuri comerciale ilegale și, ulterior, blochează procesul de soluționare a litigiilor în temeiul acordului respectiv.

Poziția Consiliului rămâne apropiată de spiritul propunerii Comisiei, dar prevede o clauză de revizuire care invită Comisia să evalueze funcționarea noilor norme, precum și oportunitatea extinderii domeniului de aplicare la servicii și la drepturile de proprietate intelectuală, cel târziu în termen de trei ani de la adoptarea regulamentului.

Etapele următoare

În urma acordului de astăzi, Consiliul este pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European de îndată ce acesta își va fi stabilit poziția.

Este necesară o majoritate calificată pentru adoptarea de către Consiliu, de comun acord cu Parlamentul European.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.