Acasă Externe Cooperarea pe flancul estic al NATO și situația din Rep. Moldova, printre...

Cooperarea pe flancul estic al NATO și situația din Rep. Moldova, printre temele discutate la nivelul miniștrilor de externe din Trilaterala România-Polonia-Turcia

DISTRIBUIȚI
sursa foto: MAE

154448 – 28042020 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 28 aprilie 2020, la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, în sistem videoconferință, la nivelul miniștrilor afacerilor externe, alături de omologul polon, Jacek Czaputowicz, și omologul turc, Mevlüt Cavușoğlu.

În baza concluziilor reuniunii ministeriale a NATO din 2 aprilie 2020, cei trei oficiali au discutat despre modul în care cele trei state își pot îmbunătăți cooperarea pentru a sprijini îndeplinirea priorităţilor aliate în actualul context internaţional. Unul dintre principalele subiecte abordate a fost legat de contribuţia NATO la gestionarea impactului pandemiei de COVID-19.

Ministrul român de externe a subliniat satisfacția pentru funcționarea foarte bună a mecanismului Trilateralei, inclusiv din perspectiva sa personală de inițiator al acestui format, în anul 2012, în calitatea sa de atunci de secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE român.

Bogdan Aurescu a evidenţiat capabilităţile şi mecanismele de care dispune Alianţa în acest context, salutând ideea dezvoltării unui plan de răspuns al NATO la pandemie, cu componente militare și civile sinergetice, precum și necesitatea acordării unei atenții speciale contracarării campaniilor de dezinformare lansate în contextul pandemiei.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat, totodată, importanţa identificării unor noi modalităţi de consolidare a NATO şi a rolului său la nivel internaţional, în parteneriat cu ţările şi organizaţiile care împărtăşesc aceleaşi valori şi obiective, în acest sens un rol relevant putându-l juca și procesul de reflecție declanșat recent la nivel aliat privind creșterea dimensiunii politice a NATO, reiterând importanţa specială a solidarităţii aliate şi a relaţiei transatlantice, ca principii fundamentale ale NATO, dar și necesitatea continuării procesului de adaptare a Alianței și de consolidare a posturii sale de descurajare și apărare, inclusiv pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră.

Totodată, cei trei miniștri de externe au abordat și evoluțiile și provocările persistente din Vecinătatea Estică, inclusiv în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României cu privire la situația din Republica Moldova și a evidențiat, în acest context, sprijinul concret și consistent acordat de România cetățenilor Republicii Moldova și, în linie cu abordarea susținută în cadrul contactelor bilaterale sau la nivel european recente, a încurajat intensificarea eforturilor în acest sens și din partea partenerilor polonezi și turci, inclusiv printr-o coordonare strânsă cu România.

Şeful diplomaţiei române s-a referit la importanța consolidării prezenţei aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. Evocând situația de securitate complexă din zona Mării Negre şi tensiunile care continuă să afecteze regiunea, ministrul Bogdan Aurescu a susţinut continuarea implementării deciziilor privind prezența aliată înaintată în această regiune. A evidenţiat, în context, demersurile întreprinse de România, solicitând continuarea sprijinului Turciei şi Poloniei pentru punerea în practică a măsurilor convenite la nivel aliat, și a subliniat importanța creșterii prezenței aliate în structurile NATO din România.

Ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o implicare coordonată a celor trei state în vederea implementării programelor NATO de proiectare a stabilității în vecinătatea estică și sudică. S-a referit în mod special la asistenţa destinată Georgiei și Ucrainei, care se confruntă în continuare cu multiple presiuni şi provocări, în contextul adoptării la reuniunea miniștrilor de externe NATO din 2 aprilie 2020 a unor noi măsuri de sprijin în beneficiul celor doi parteneri, în completarea pachetului de asistență pentru asigurarea securității în regiunea Mării Negre, adoptat anul trecut, la Washington.

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul României pentru consolidarea rolului NATO în  gestionarea provocărilor provenind din vecinătatea sudică, salutând decizia de dezvoltare a misiunii NATO în Irak, precum şi de creştere a rolului Alianţei în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. A confirmat continuarea participării ţării noastre la misiunile prin care NATO contribuie la consolidarea securităţii şi stabilităţii în vecinătatea sudică a continentului european.

Cei trei miniştri au discutat şi despre relaţia cu statele din Balcanii de Vest, fiind subliniat angajamentul NATO de aprofundare a parteneriatului şi de continuare a acordării de asistenţă, în conformitate cu interesele şi nevoile specifice ale partenerilor. A fost subliniată totodată importanţa continuării reformelor şi a îndeplinirii angajamentelor pe care aceste state şi le-au asumat în relaţia cu organizaţiile euro-atlantice.

A fost totodată discutată, de către cei trei miniștri, o serie de proiecte comune concrete ale Trilateralei, care urmează a fi implementate la diverse niveluri și formate.

La finalul reuniunii trilaterale, șeful diplomației române a confirmat disponibilitatea României de a găzdui, conform principiului rotației, următoarea rundă de consultări trilaterale, care va avea loc în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.