Acasă Externe Organizația Mondială a Vămilor primește acces la baza de date INTERPOL...

Organizația Mondială a Vămilor primește acces la baza de date INTERPOL privind armele de foc ilicite

DISTRIBUIȚI
sursa foto: INTERPOL

154473 – 04052020 – INTERPOL și Organizația Vamală Mondială (WCO) au semnat un acord de colaborare care permite organismului global accesul la baza de date referitoare la armele de foc ilicite.

Acordul consolidează cooperarea de lungă durată dintre cele două organizații în lupta împotriva traficului, a crimei organizate și a terorismului, iar folosirea mandatului vamal global al OMC poate ajuta la identificarea și oprirea fluxului de arme ilicite.

În conformitate cu acordul, WCO va avea acces în timp real pentru a căuta cele peste 1,4 milioane de înregistrări de arme de foc ilicite conținute în baza de date a Sistemelor de gestionare a evidenței armelor ilegale și de gestionare a urmăririi (iARMS) INTERPOL, precum și accesul la materialele de referință pentru identificarea armelor de foc prin intermediul tabelului de referință pentru arme de foc INTERPOL (IFRT).

OMC va putea, de asemenea, să ceară urmărirea internațională pentru armele de foc suspecte recuperate în timpul activităților și operațiunilor sale vamale, pentru a ajuta la identificarea momentului și locului folosirii unei arme de foc folosită ilegal.

Dacă o căutare efectuată de WCO declanșează o potrivire în baza de date, o notificare va fi trimisă Secretariatului General INTERPOL, OMC și Biroului Central Național al INTERPOL (BCN) din țara care a înregistrat arma în baza de date.

Proliferarea armelor de foc ilicite reprezintă o amenințare la adresa securității globale pe care poliția nu o poate face singură. Pe măsură ce armele sunt traficate peste granițe, parteneri precum WCO oferă un sprijin inestimabil pe teren pentru a intercepta aceste arme și a le ține de mâna rețelelor criminale periculoase”, a declarat secretarul general al INTERPOL, Jürgen Stock.

De mai bine de 20 de ani, de la semnarea primului acord de cooperare, în 1998, INTERPOL și WCO colaborează pentru combaterea tuturor formelor de trafic ilicit la nivel mondial.

Accesul la iARMS-urile INTERPOL va permite OMC să ofere sprijin operațional membrilor săi, deoarece Centrul de Informații și Informații WCO (I2C) va putea să interogheze baza de date iARMS în numele administrațiilor vamale membre cărora nu li s-a acordat încă acces. Această colaborare stă la baza parteneriatului puternic dintre OMC și INTERPOL în lupta globală împotriva terorismului și a altor tipuri de criminalitate organizată, pentru care este necesară o strânsă cooperare vamală și polițienească națională, regională și internațională „, a declarat Kunio Mikuriya, secretar general al OMC.

În ultimii ani, cele două organizații au colaborat la o serie de operațiuni globale și regionale, precum Operațiunea Trigger III (2017) și IV (2018) – trafic de arme de foc în Africa de Vest și Orientul Mijlociu și respectiv Africa de Nord, Operațiunea Neptun II (2019) – operațiunea de securitate a frontierelor maritime în Europa și Africa de Nord, Operațiunea Pangea XIII (2020) – operațiune globală împotriva criminalității farmaceutice, Operațiunea Adwenpa (2016-2019) – operațiune de gestionare a frontierelor în Africa de Vest.

Pe lângă faptul că colaborează la proiectul Uniunii Europene pentru combaterea comerțului ilicit și a proliferarii armelor mici și armelor ușoare în statele membre ale Ligii Statelor Arabe, NTERPOL și OMC sunt parteneri în proiectul de comunicare aeroport (AIRCOP), împreună cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Proiectul își propune să consolideze capacitățile de aplicare a legii pe aeroporturile internaționale de pe glob pentru a profila, detecta și intercepta droguri, alte mărfuri ilicite și pasageri cu risc ridicat în țările de origine, de tranzit și de destinație.

În plus, cele două organizații sunt partenere în Programul Global Shield, un efort internațional de monitorizare a fluxului licit și a traficului ilicit de substanțe chimice precursoare și orice alte materiale care ar putea fi utilizate de teroriști și alți infractori pentru fabricarea dispozitivelor explozive improvizate (IED).

Proiectul iARMS este finanțat de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.