Acasă Politic Ministrul Aurescu a participat la cea de-a 37-a sesiune a Conferinței Ministeriale...

Ministrul Aurescu a participat la cea de-a 37-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei

DISTRIBUIȚI

 157301 – 25112020 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 24 noiembrie 2020, la cea de-a 37-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei, care s-a desfășurat prin videoconferință.

În contextul celei de a 50-a aniversări a Francofoniei instituționale și a celebrării a 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Bamako, miniștrii celor 54 de state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) evaluează, cu prilejul Conferinței Ministeriale care se desfășoară în perioada 24-25 noiembrie 2020, activitatea OIF pentru anul 2020, și au un schimb de idei privind provocările ridicate de pandemia COVID-19 pentru spațiul francofon și măsurile identificate pentru a le gestiona.

În discursul său, șeful diplomației române a trecut în revistă principalele activități derulate de România, în acest an, în sprijinul Francofoniei și al spațiului francofon. Ministrul Bogdan Aurescu a menționat, în acest sens, participarea României la misiuni de pace și reconstrucție post-conflict ONU și UE derulate în state  francofone și pregătirea, în limba franceză, a ofițerilor de stat major care participă la acest tip de misiuni, finanțarea și co-organizarea programului de burse de cercetare doctorale și post-doctorale Eugen Ionescu dedicat tinerilor cercetători din statele francofone sau finanțarea unor proiecte de cooperare pentru dezvoltare în state membre OIF.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, rezultatul recentelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, subliniind faptul că Președintele Maia Sandu, fost ministru al Educației, împărtășește valorile Francofoniei. A încurajat statele membre OIF să susțină planul ambițios de reforme democratice și dezvoltare durabilă avut în vedere de Președintele Maia Sandu.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, de asemenea, adoptarea, în cadrul reuniunii ministeriale, a rezoluției privind „Conviețuirea pe durata pandemiei de COVID-19 și în lumea post-COVID”, prin care se exprimă preocuparea statelor francofone față de efectele crizei mondiale declanșate de pandemie și invită comunitatea mondială să consolideze multilateralismul și cooperarea internațională pentru a răspunde eficient și solidar acestor provocări.

Reuniunea ministerială pregătește buna desfășurare a Sommet-ului Francofoniei din 2021, găzduit de Tunisia, statele membre OIF realizând bilanțul îndeplinirii angajamentelor asumate atât în cadrul documentului Vade-mecum privind utilizarea limbii franceze în organizațiile internaționale, adoptat la Sommet-ul de la București (2006), cât și în cadrul Declarației și rezoluțiilor Sommet-ului de la Erevan (2018), în domenii precum situațiile de criză și de consolidare a păcii în spațiul francofon, drepturile omului, respectul diversității lingvistice și culturale etc.

Reuniunea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii privind evoluțiile recente în domeniul păcii și securității din spațiul francofon și modalități de eficientizare a Organizației, atât în plan intern, cât și în ceea ce privește consolidarea măsurilor de urmărire a îndeplinirii acquis-ului francofon de către statele candidate, dar și de către statele membre OIF.

A mai fost adoptată, de asemenea, și noua Strategie Economică a Francofoniei pentru perioada 2020-2025, care ia în considerare repercusiunile negative ale pandemiei și se dorește a fi o contribuție activă la relansarea economică și la dezvoltarea durabilă inclusivă în statele francofone.

România este membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din  anul 1993.

În 2007, România a fost desemnată de Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.