Acasă Anchete 38 de arestați în Franța, România și Rep. Moldova pentru abuzuri asupra...

38 de arestați în Franța, România și Rep. Moldova pentru abuzuri asupra lucrătorilor migranți

Rețeaua criminală a făcut contrabandă și a înregistrat lucrătorii moldoveni în Franța cu documente false, păstrând pașapoartele autentice drept garanție

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Europol

158539 – 25022021 – O anchetă efectuată de Poliția de Frontieră Franceză în cadrul Poliției Naționale, Poliției Române și Inspectoratul General de Poliție din Rep. Moldova), susținută de Europol și Eurojust, a dus la destructurarea unui grup de criminalitate organizată implicat în traficul de migranți, trafic de persoane pentru exploatarea forței de muncă, fraudă de documente, fraudă de beneficii sociale și spălare de bani.

Astfel, în urma celor 51 de percheziții simultane care au avut loc în 22 februarie în Franța (17 percheziții), România (14 percheziții) și Rep. Moldova (20 de percheziții), au fost arestate 38 de persoane (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova). De asemenea, au fost sechestrate 19 vehicule (între care 15 mașini de lux), 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100.000 de euro numerar și au fost blocate 11 conturi bancare.

Ancheta privind rețeaua criminală a început în 2018, când polițiștii francezi au interceptat o dubă care transportă zece migranți ilegali. Aceștia erau cetățeni moldoveni, dar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, organizat de un român care locuiește în Franța, a făcut contrabandă cu cel puțin 40 de cetățeni moldoveni pentru ai exploata în activitatea de construcții din Franța.

Rețeaua criminală a oferit migranților ilegali cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrând în același timp pașapoartele autentice drept garanție. Majoritatea migranților ilegali aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau mai vulnerabili la exploatare. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi. În schema penală au fost implicate și mari companii de construcții și renovări. Această activitate a fost extremă de profitabilă, profiturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au spălat activele infracționale prin intermediul a opt companii de tip shell, majoritatea cu sediul în Franța.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În ziua acțiunilor, Europol a organizat un post de comandă virtual pentru a permite schimbul de informații în timp real între anchetatori, Europol și Eurojust. Analiștii Europol au verificat, de asemenea, informații operaționale cu bazele de date ale Europol pentru a oferi indicatori anchetatorilor din domeniu.

Ancheta a fost dezvoltată ca parte a echipei operaționale comune EMPACT Doc Fraud. În mai 2020., Eurojust a înființat o echipă comună de investigații între Franța, România și Rep. Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.