Acasă Externe OMS cere donarea urgentă a vaccinurilor în țările sărace

OMS cere donarea urgentă a vaccinurilor în țările sărace

DISTRIBUIȚI

159656 – 18052021 –Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat companiile farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 pentru lentoarea livrării lor ţărilor în curs de dezvoltare şi a făcut apel companiilor şi ţărilor bogate să se solidarizeze pentru a dona vaccinuri, „în câteva zile, nu luni”, deoarece „pandemia este departe de a se fi încheiat”, relatează EFE. Programul COVAX, creat de OMS pentru a dona vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor în curs de dezvoltare, a livrat 65 de milioane de doze unui număr de 140 de ţări, dar în ritmul actual până la sfârşitul lunii iunie vor fi livrate mult mai puţine, decât cele 190 de milioane plănuite iniţial, a avertizat luni directorul OMS la o conferinţă de presă.

„Vrem ca producătorii de vaccinuri să se alăture eforturilor realizate de AstraZeneca” de la care provin deocamdată majoritatea dozelor distribuite prin COVAX, a precizat Tedros, care a insistat că această campanie de solidaritate „depinde de voinţa guvernelor şi a companiilor”.

Liderul OMS a subliniat, în acest sens, că Pfizer s-a angajat să doneze 40 de milioane de doze programului COVAX, „însă marea parte a acestora va ajunge în a doua jumătate a anului 2021 şi avem nevoie acum de doze”.

Lucru similar se întâmplă şi cu acordurile dintre OMS şi Johnson & Johnson, în timp ce Moderna „a semnat un acord pentru a dona 500 de milioane de doze, dar majoritatea sunt promise pentru 2022”, în condiţiile în care „avem nevoie urgent de sute de milioane de doze în 2021, într-un moment delicat al pandemiei”, a spus responsabilul OMS.

El a insistat în acest sens că, în pofida unei scăderi a cazurilor de COVID-19 la nivel global în ultimele șapte zile comparativ cu săptămâna precedentă – o tendinţă remarcată deja la începutul lunii mai – „pandemia este departe de a se fi încheiat”.

„Există un decalaj uriaş între ţările cu rate înalte de vaccinare, unde mentalitatea care primează este că pandemia s-a încheiat, şi ţări care se confruntă cu rate uriaşe de infectare”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Maximul responsabil al OMS a explicat că lupta împotriva pandemiei trebuie să depăşească obstacole, precum apariţia de noi variante ale coronavirusului, lipsa de oxigen în unele ţări, sau relaxarea „excesiv de rapidă” a măsurilor de prevenire a contagierilor. – sursa: G4media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.