Acasă Anchete Interne Persoane evacuate din calea apelor în Bihor

Persoane evacuate din calea apelor în Bihor

DISTRIBUIȚI

 159680 – 19052021 – În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 25 localități din 14 județe (AG, BH, BR, CT, DB, DJ, GJ, GR, HD, IF, PH, SM, TR și TM) și municipiul București pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, salvatorii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 21 curți, 10 beciuri și 2 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, a fost nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru degajarea a 197 copaci, 5 stâlpi de electricitate/telefonie și 47 elemente de construcție, care au avariat 74 autoturisme, fără a fi înregistrate victime.

Situații deosebite au fost înregistrate în județul Bihor

Un eveniment care care s-ar fi putut solda cu victime a avut loc în localitatea Cociuba Mică, județul Bihor, unde au fost salvate din calea viiturii 6 persoane (4 copii și 2 adulți), după ce casa modulară, în care locuiau, a fost luată de ape. Persoanele nu au necesitat îngrijiri medicale, rămând evacuate la rude.

De asemenea, tot în localitatea Cociuba Mică, preventiv, au fost evacuate/autoevacuate, la rude, alte 24 de persoane, dar care s-au putut întoarce, ulterior, la locuințe.

Din cauza fenomenelor de vreme rea, traficul rutier a fost blocat pe 1 drum național (DN76/BH) și 1 drum comunal (DC 97/BH) și temporar afectat pe 1 drum național (DN7/HD) și 3 drumuri județene (DJ 763, DJ 768B/BH și DJ 675/GJ). Echipaje specializate au actionat în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp și reluarea traficului în condiții de normalitate.

Și traficul feroviar a fost temporar blocat, pe magistrala CFR 300 București – Brașov, pe raza localității Florești, după ce vântul puternic a doborât un copac căzut peste calea ferată.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost emise 6 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT, privind fenomenele hidro-meteorologice periculoase, în județele Bihor și Cluj.

La acest moment, nu sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.

Având în vedere că, până astăzi la ora 12.00, se află în vigoare o avertizare hidrometeorlogică COD ROȘU, ce se va manifesta prin viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din județele Bihor, Cluj și Arad, inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce evenimente deosebite.

Evoluţia fenomenelor hidrometeorologice este permanent monitorizată la nivelul IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

_*Pentru prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața, recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:

  • Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
  • Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
  • În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare._*

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.