Acasă Politic Slovenia și Croația – Ploi torenţiale, inundaţii şi perturbări ale circulației

Slovenia și Croația – Ploi torenţiale, inundaţii şi perturbări ale circulației

DISTRIBUIȚI

 169643 – 05082022 – Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovenia și că Agenţia slovenă pentru Mediu a emis, până în data de  6 august 2023, un cod roșu de inundaţii, pe fondul precipitațiilor abundente

Potrivit evaluărilor, situaţia este extrem de serioasă, în contextul în care ploile torenţiale din ultimele ore, în special în regiunile nordice, vestice şi, parţial, în unele zone din centrul țării, au condus la inundaţii devastatoare pe albiile unor râuri, precum şi la alunecări de teren, care au afectat semnificativ unele porţiuni ale infrastructurii de transport. Precipitaţile sunt aşteptate în regiunile sud şi nord-estice, de-a lungul frontierei cu Rep. Croaţia. În unele zone, precipitaţiile au depăşit până acum 20 cm pe metru pătrat, aproape dublu faţă de media lunară pentru această perioadă.

În următoarele ore, se previzionează inundaţii pe cursurile râurilor Krka, Sava, Drava şi Dravinja, unele debite de apă înregistrând volume record, potrivit hidrologilor. Zonele puternic calamitate sunt cele din regiunile Koroška şi Valea Saviniei de Sus, la sud de Celje.

În cursul nopţii de 4 spre 5 august 2023, sunt aşteptate inundaţii, cu deosebire în regiunile sud-estice (Kočevje, de-a lungul râului Kolpa, şi Bela Krajna), dar şi regiunea centrală Savinja şi în zona Celje. De asemenea, sunt afectate comunicaţiile în acele zone. Au fost raportate şi câteva pierderi de vieţi omeneşti în zonele puternic inundate.

Autorităţile slovene au luat măsuri urgente de sprijin faţă de populaţie. Guvernul a activat, în acest sens, Planul Naţional de Protecţie şi Salvare în caz de Inundaţii, fiind anunţată o avertizare severă pentru cetăţeni de a nu se deplasa în zonele puternic afectate şi a permite echipelor de salvare să-şi desfăşoare operaţiunile în zonele calamitate.

În prezent, sunt închise porţiuni ale autostrăzii A1, pe tronsonul Ljubljana – Maribor între Žalec şi Šentrupert, şi între Vransko şi Žalec către Celje, DARS avertizând, totodată, asupra posibilităţii de închidere şi a altor porţiuni de autostradă, dacă situaţia o va impune. DARS este deja în legătură cu autorităţile omoloage din Italia şi Austria pentru redirecţionarea traficului pe porţiunea slovenă, între cele două ţări vecine.

De asemenea, o porţiune a autostrăzii A2, între Ljubljana şi Kranj, este închisă pe direcţia către capitală. Şoferii sunt sfătuiţi să evite deplasările, dacă nu sunt absolut necesare, şi să monitorizeze constant situaţia prin intermediul informaţiilor rutiere publicate pe site-ul www.promet.si sau să sune la numărul de telefon 1970.

Inundaţiile masive au afectat şi transportul feroviar şi al autocarelor, unele legături feroviare (ex. Ljubljana-Jesenice) fiind sistate, iar câteva curse de autocar (ex. Ljubljana-Villach din Austria) operând în condiţii limitate de transport, fără persoane cu dizabilităţi, biciclete sau animale de companie.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ljubljana: +38615057335, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Ljubljana +386 40980068.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.org şi www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, până pe 6 august 2023, sunt valabile coduri roşu şi portocaliu de furtună, ploi torențiale și pericol de inundații, pentru regiunile Gospić, Rijeka, Zagreb, Karlovac, Knin, Split și Dubrovnik. Autoritățile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenței unor disfuncționalități în transportul rutier și maritim și în furnizarea energiei electrice, precum și la riscul iminent de inundații.

Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic croat: https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență „112”.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de pernență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginii de Internet: www.meteoalarm.org, http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.”

1 COMENTARIU

  1. Acest articol ofera informatii valoroase si importante despre situatia de inundatii in Slovenia si utilizeaza o abordare exacta si bine structurata. Este o cronica de actualitate, ce face referire la masurile luate de autoritatile slovene de protectie si salvare a populatiei afectate de evenimentele meteo drastica si modul in care cetatenii romani din regiune sunt ajutati si sprijiniti sa faca fata situatiei. Este un material informativ important si utile, care confirma ca Ministerul Afacerilor Externe si Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate actioneaza prompt la cazuri de urgenta si ofera o buna informare si asistenta cetatenilor romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.