Acasă Externe Alegeri regionale și departamentale în Franța: eșec pentru candidații dați favoriți în sondaje,...

Alegeri regionale și departamentale în Franța: eșec pentru candidații dați favoriți în sondaje, Macron și Le Pen

DISTRIBUIȚI
foto:rfi.ro

 160132 – 21062021 – Primul tur al alegerile regionale și departamentale din Franța a fost prilejul unei reveniri a partidelor clasice ale dreptei și stângii, al unui recul al extremei drepte și performanței foarte slabe a partidului centrist care-l sprijină pe președintele Republicii, Emmanuel Macron, pe fondul celui mai ridicat absenteism din timpul celei de-a Cincea Republici, după 1958 – 66%.

Potrivit estimărilor prezentate de televiziunea publică France 2 pe baza rezultatelor parțiale, partidul de centru dreapta Les Republicains (LR) și aliații au totalizat 27% pe ansamblul Franței, urmați de Reunirea Națională (RN), condusă de Marine Le Pen cu 19% (față de 28% la precedentul scrutin regional din 2015), Partidul Socialist (PS) și aliații 17%, Ecologiștii (EELV) 12% și Republica în Mișcare (LREM), partidul macronist (care nu a participat la scrutinul din 2015), 11%.

În cele 12 regiuni ale Franței metropolitane, pe primul loc s-a situat LR (șase regiuni), PS (cinci regiuni) și RN (o regiune).

Pentru turul doi, care va avea loc duminica viitoare, se califică listele care au obținut peste 10% într-o regiune și acestea pot fuziona cu listele care au obținut peste 5%.

În turul al doilea, lista clasată pe primul loc într-o regiune primește automat 25% din mandatele de consilieri regionali, iar restul de 75% se distribuie între listele care obțin peste 5% în turul 2.

Pe lângă alegerile regionale au avut loc și alegeri pentru consiliile departamentale (echivalentul județelor), care au loc prin scrutin majoritar uninominal în două tururi, votul dându-se unor binomi de candidați compuși dintr-un bărbat și o femeie. În primul tur este declarat ales binomul care obține majoritatea absolută a voturilor exprimate, în caz contrar se organizează un al doilea tur între candidații care au obținut minimum 12,5% din alegătorii înscrii pe liste sau în caz că sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție între primii doi clasați.

Acest scrutin este considerat un test pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, iar rezultatele preliminare au fost calificate de analiști drept un eșec pentru candidații dați favoriți în sondaje, Macron și Le Pen. În alegerile prezidențiale din 2017 în turul al doilea s-a confruntat Macron și Le Pen, în timp timp ce candidați LR și PS au fost eliminați din turul 1. – sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.