Acasă Externe Agenda Europeana Peste 56.000 de persoane legitimate într-o săptămână în timpul unei ample anchete...

Peste 56.000 de persoane legitimate într-o săptămână în timpul unei ample anchete europene vizând treficul de persoane și exploatarea prin muncă

Au fost identificate 630 de posibile victime ale diferitelor tipuri de exploatare

DISTRIBUIȚI
sursa foto: EUROPOL

160081 – 16062021 –  O amplă acțiune împotriva traficului de persoane pentru exploatarea forței de muncă a avut loc la nivel european în prima săptămână a lunii. Operațiunea, coordonată din Olanda, a implicat numeroase autorități de aplicare a legii – poliție, imigrări, poliții de frontieră, inspectorate de muncă și autorități fiscale – din 23 de state implicate (între care și România). În urma celor 4.890 de adrese și 16.530 de vehicule verificate au fost arestate 229 persoane (din care 73 pentru trafic de persoane) și au fost identificate 630 de posibile victime ale diferitelor tipuri de exploatare. În total au fost legitimate 56.250 persoane, iar în urma verificărilor au fost deschise alte 750 de noi anchete (dintre care 150 în legătură cu traficul de persoane).

Impactul economic al pandemiei COVID-19 a întărit, de asemenea, anumite vulnerabilități. De exemplu, victimele acceptă angajarea în condiții de muncă care le pot pune în pericol sănătatea – medii de lucru supraaglomerate, cu măsuri de igienă scăzute și lipsa supravegherii sănătății.

Riscurile de exploatare variază între diferitele sectoare de activitate. Potrivit EUROPOL, recentele investigații au vizat în principal sectoarele de activitate care presupun un număr mare de lucrători cu calificare scăzută, transportul, logistica și construcțiile fiind printre cele mai vulnerabile domenii la exploatare din cauza nivelului mai scăzut de educație și conștientizare necesar cu privire la drepturile muncii și traficul de persoane.

Astfel, s-a constatat că industriile de transport angajează mulți resortisanți din țări terțe, expuși riscurilor de exploatare legate de schimbul de ore suplimentare și de salariile foarte mici. Inspecțiile au vizat, de asemenea, exploatarea forței de muncă a lucrătorilor casnici angajați ca îngrijitori non-stop pentru oameni și animale.
De asemenea, în unele sectoare de activitate, cum ar fi, spre exemplu, saloanele de înfrumusețare, au fost descoperite victime ale exploatării prin muncă de origine vietnameză. Vulnerabilitatea lor este adesea sporită de sclavia datoriei legată de călătoria lor către Uniunea Europeană. Autoritățile s-au concentrat și pe posibila exploatare, în timpul procedurilor de azil, a migranților care solicită statutul de refugiat.
Un alt accent a fost pus pe facilitatorii implicați în traficul de ființe umane, în special prin utilizarea documentelor frauduloase și false.
Statele UE participante: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia.
Țări terțe: Elveția și Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.