Acasă Social Aparare Vizita şefului Statului Major General din Georgia în România

Vizita şefului Statului Major General din Georgia în România

DISTRIBUIȚI

 160239 – 29062021 – Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 28 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Georgiei, generalul-maior Giorgi Matiashvili. Oficialul militar georgian efectuează, în perioada 27-29 iunie, o vizită în România, la invitația şefului Statului Major al Apărării.

Pe timpul discuțiilor, cei trei oficiali au subliniat importanța relațiilor militare româno-georgiene şi progresele înregistrate de Georgia în procesul de implementare a reformelor în domeniul securității şi apărării. Ministrul român a manifestat deschidere pentru o mai bună cooperare pentru sporirea securităţii în regiunea Mării Negre şi a reiterat sprijinul pentru proiectele euro-atlantice ale Georgiei: „Doresc să transmit felicitări partenerilor noștri georgieni pentru progresele făcute în implementarea Pachetului substanţial NATO-Georgia (SNGP). Intensificarea dialogului dintre NATO şi Georgia este un element-cheie în zona Mării Negre, caracterizată în continuare de evoluții complexe”, a declarat ministrul Ciucă. Nicolae-Ionel Ciucă a reasigurat partea georgiană de faptul că „România va continua să sprijine procesul de reformă a sistemului de apărare al Georgiei, oferind experienţa dobândită în procesul de aderare la NATO”.

Discuțiile dintre șefii Apărării s-au axat pe îmbunătățirea colaborării în domeniul apărării, prin participarea, în continuare, la exercițiile anuale organizate în Georgia (Agile Spirit) și România (Platinum Eagle), cooperarea în cadrul Unității Multinaționale Logistice Integrate cu Specific de Infrastructură de Logistică (IEL-MLU) și accesul militarilor georgieni la programele de pregătire asigurate prin Centrele de Perfecționare în armă și unitățile de învățământ universitar ale Armatei României.

„Suntem angajați în dezvoltarea relațiilor deja tradiționale pe care le avem cu Forțele Armate Georgiene, partenerii noștri de încredere din Caucaz. Militarii români și georgieni sunt prezenți la evenimentele de instruire comune în domeniile terestru și al forțelor pentru operații speciale. Ca state riverane Mării Negre, avem interesul comun de a asigura securitatea și stabilitatea în această regiune. Cooperarea bilaterală și în cadrul NATO-Georgia rămân reperele constante și solide pentru întărirea parteneriatului dintre cele două armate, precum și pentru îmbunătățirea climatului regional de securitate”, a afirmat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În programul din România a delegației militare, conduse de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Georgiei, au fost incluse vizite la comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est și la Direcția Generală pentru Armamente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.