Acasă Politic Ministrul de Externe Bogdan Aurescu l-a primit pe rectorul Agenției Universitare a...

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu l-a primit pe rectorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Slim Khalbous

DISTRIBUIȚI

  160617 – 27072021 –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 26 iulie 2021, la sediul MAE, pe rectorul Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Slim Khalbous. La reuniune a mai luat parte ministrul Educației naționale și președinte al AUF, Sorin Cîmpeanu.

Discuțiile au reconfirmat atașamentul României pentru promovarea Francofoniei, inclusiv prin organizarea, la București, în format hibrid, în perioada 21-24 septembrie 2021, a celei de-a 18-a reuniuni a Adunării Generale a AUF, în contextul aniversării, anul acesta, a 60 de ani de la înființarea AUF.

Șeful diplomației române a exprimat întregul sprijin pentru pregătirea Adunării Generale a AUF, precizând că aceasta reprezintă o reconfirmare a rolului important pe care țara noastră îl are în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei. În context, a evidențiat importanța promovării cooperării internaționale universitare și științifice în cadrul internațional francofon, subliniind interesul țării noastre pentru extinderea parteneriatelor.

Totodată, ministrul român al Afacerilor Externe a făcut referire și la principalele contribuții și activități ale României în cadrul Francofoniei, printre care programul de succes de burse de cercetare doctorală și postdoctorală Eugen Ionescu, finanțat de MAE și organizat împreună cu AUF și universitățile din România, subliniind rolul foștilor și viitorilor bursieri în promovarea valorilor francofone.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a salutat alegerea recentă a României, pentru un nou mandat de patru ani, în calitatea de membru în Consiliul de Administrației al AUF.

La rândul său, rectorul AUF a mulțumit pentru găzduirea, la București, a Adunării Generale a AUF și a exprimat optimism cu privire la rezultatele reuniunii. A subliniat rolul important al României în cadrul asociației și a evidențiat dorința de a maximiza potențialul de colaborare al AUF, prin extinderea cooperării cu țara noastră, prezentând inițiativa organizării în cadrul segmentelor Adunării Generale a unui atelier dedicat rolului multidimensional al României în cadrul Francofoniei. A subliniat că succesul României privind accesul în Consiliul de Administrație al AUF se datorează consecvenței și imaginii foarte bune de care țara noastră se bucură în cadrul acestui organism, exprimând deschidere pentru sprijinirea, în continuare, a candidaturilor țării noastre pentru poziții de reprezentare în acest for.

România găzduiește, din 1994, sediul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO), care acoperă 17 țări din regiune. AUF-ECO colaborează îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Externe, cu alte instituții publice românești și cu reprezentanți ai mediului academic și societății civile pentru derularea unor proiecte francofone de interes național și regional. România este pe locul 3 în lume (după Franța și Algeria), din punct de vedere al numărului de universități membre ale AUF.

Agenția Universitară a Francofoniei a fost fondată în 1961, la Montréal (Canada), fiind o instituție multilaterală care susține cooperarea și solidaritatea între instituțiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învățământului superior și a cercetării. Reunește universități, rețele academice și centre de cercetare științifică care folosesc limba franceză. Cu o rețea de 1.007 de membri în 119 de țări, este una dintre cele mai mari asociații de instituții de învățământ superior și de cercetare din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.