Acasă Opinii/Analize Varianta Delta a coronavirusului pune stăpânire pe Europa

Varianta Delta a coronavirusului pune stăpânire pe Europa

DISTRIBUIȚI

 160616 – 2707202 – Varianta indiană (delta) a SARS-Cov-2 a devenit dominantă în Europa, anunţă Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor.

Ea ”va continua să se răspândească şi să înlocuiască celelalte variante aflate în circulaţie, dacă nu apare o nouă tulpină, mai agresivă”, avertizează centrul.

”Mai avem mult până să ieşim din pandemie, iar din păcate în numeroase ţări din regiunea noastră (Europa) observăm o creştere semnificativă a cazurilor legate de răspândirea variantei delta, extrem de transmisibilă”, declară directorul OMS Europa Hans Kluge.

”În pofida eforturilor considerabile ale statelor din regiune de a vaccina oamenii din întreaga regiune, milioane de persoane sunt nevaccinate în continuare şi riscă, astfel, să ajungă la spital”, avertizează el.

”Vestea bună este că datele arată clar că o vaccinare completă reduce semnificativ riscul unei îmbolnăviri grave şi morţii”, apreciază el şi îndeamnă ”oamenii să se vaccineze, atunci când chemaţi să facă acest lucru”.

”Trebuie să rămânem atenţi şi să continuăm să dăm dovadă de bun simţ, pentru a împiedica răspândirea virusului”, îndeamnă directoarea ECDC Andrea Ammon.

”Asta înseamnă să ne vaccinăm complet imediat ce avem posibilitatea şi să respectăm distanţarea socială, să ne spălăm pe mâini, să evităm locurile aglomerate şi să purtăm o mască dacă este necesar”, subliniază ea.

”Acestea sunt măsurile care ştim că funcţionează pentru a ne proteja pe noi şi pentru a-i proteja pe ceilalţi. Trebuie să le considerăm drept «măsuri anticarantină», pentru că ele pot ajuta la împiedicarea răspândirii bolii fără să se închidă părţi largi ale societăţii”, subliniază ea.

OMS şi ECDC îndeamnă grupuri considerate prioritare – bătrâni, bolnavi cronici şi lucrărori din sănătate – să se vaccineze complet împotriva covid-19 pentru a se proteja şi a proteja persoane cu care vin în contact de forme grave ale bolii.

Ele recomandă totodată în mod puternic desfăşurarea vaccinurilor anticovid în vederea vaccinării tuturor grupurile eligibile.

Acolo unde se răspândeşte varianta indiană, implementarea intensă a măsurilor actuale în domeniul sănătăţii publice – inclusiv accesul sporit la testare – este necesar în vederea controlării transmiterii covid-19, mai ales în ţări în care nivelul vaccinării în curs nu este suficient de mare.

Numărul cazurilor de Covid-19 a crescut săptămânal, în ultima lună, în Europa.

Numărul îmbolnăvirilor a crescut în toate categoriile de vârstă, însă la categoria de vârstă 15-24 de ani a crescut de cinci ori în ultima lună.

”OMS recomandă ţărilor să crească accesul la testarea gratuită, să lărgească secvenţierea, să încurejeze plasarea în carantină a contacelor şi izolarea cazurilor confirmate, să consolideze urmărirea contactelor pentru a rupe lanţul transmiterii şi să se asigure că persoanele cu cel mai mare risc se vaccinează”, transmite Kluge ţărilor care relaxează măsurile anticovid în domeniile sănătăţii publice şi social. – sursa: Rfi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.