Acasă Social Cine poate beneficia de șomaj tehnic și zile libere plătite pentru supravegherea...

Cine poate beneficia de șomaj tehnic și zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Măsurile au fost adoptate de Guvern

DISTRIBUIȚI

161474 – 30092021 – Guvernul a aprobat prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere plătite părinţilor care trebuie să rămână acasă când copiii intră în sistem de cursuri online. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern. „Am aprobat două ordonanţe de urgenţă privind prelungirea şomajului tehnic şi aprobarea de zile libere părinţilor care supraveghează copiii aflaţi în şcoala online şi în şedinţa de Guvern de vineri vom aproba normele metodologice pentru aprobarea legii consumatorului vulnerabil. Prelungirea şomajului tehnic este necesară pentru că această măsură se acordă angajaţilor şi angajatorilor a căror activitate este restricţionată prin decizii ale autorităţilor”, a spus Turcan.

„Acest ajutor constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Acest şomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care îşi întrerup total sau parţial activitatea pe o perioadă determinată, ca urmare a măsurilor de prevenire şi control a infecţiilor cu Sars-Cov-2, angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice, dar şi profesioniştilor precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici sau orice altă persoană autorizată să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoane fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe sau care încheie convenţii individuale de muncă în baza legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei sau persoane implicate în activităţi sportive, precum sportivi, antrenori, medici, asistenţi, maseuri, kinetoterapeuţi”, a adăugat ea.

„Această procedură este similară procedurii aplicate până acum pentru şomajul tehnic. Anticipăm un sprijin pentru aproximativ 50.000 de persoane, 32.000 de salariaţi şi 15.000 de profesionişti. Impactul financiar calculat pentru două luni este de aproximativ 238,4 milioane de lei”, a mai spus Turcan.

Referitor la măsura privind acordarea de zile libere plătite părinţilor copiilor aflaţi în şcoala online, ministrul Muncii a precizat că aceasta va acoperi 75% din câştigul salarial mediu brut al părintelui, pentru fiecare zi liberă acordată.

„În ceea ce priveşte OUG pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online, estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educaţie ante-preşcolară şi preşcolară şi el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă”, a explicat Turcan.

„Pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic naţional, radioul, televiziunea publică, telecomunicaţiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepţie de la acordarea de zile libere angajaţi din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţi sanitare publice. Pentru familiile monoparentale, în situaţia în care se află într-unul dintre aceste sisteme, există opţiunea majorării salariului cu acelaşi procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă sunt familii cu ambii părinţi în sisteme esenţiale, atunci sprijinul poate fi obţinut doar de unul dintre părinţi”, a adăugat Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.