Acasă Externe Agenda Europeana Operațiunea Sentinel sau cu ochii pe fondurile NextGenerationEU

Operațiunea Sentinel sau cu ochii pe fondurile NextGenerationEU

DISTRIBUIȚI

161766 – 18102021 – O nouă operațiune la nivelul UE va viza frauda împotriva fondurilor de recuperare UE COVID-19 oferite în cadrul inițiativei NextGenerationEU. Denumită ”Sentinel”, operațiunea a fost lansată la 15 octombrie 2021 la sediul Europol și implică Parchetul European (EPPO), Eurojust, Oficiul European Antifraudă (OLAF) și 19 state membre ale UE *, între care și România. Activitățile vor dura cel puțin un an și se vor concentra pe schimbul proactiv de informații, schimbul de informații și coordonarea operațiunilor de combatere a fraudei împotriva fondurilor de recuperare COVID-19 ale UE. 

„Pandemia COVID-19 a afectat profund structurile noastre sociale și economice la nivel global. NextGenerationEU, parte a celui mai mare pachet de stimulare lansat în Uniunea Europeană, va sprijini statele membre afectate negativ de pandemia COVID-19. Prevenirea infracțiunilor transfrontaliere grave se află în centrul mandatului Europol și ne angajăm să sprijinim statele membre în lupta împotriva oricărei încercări de criminalitate organizată de a se infiltra în economia juridică a UE și în fondul NextGenerationEU. Mesajul nostru este clar: orice amenințare la adresa NextGenerationEU este o amenințare directă pentru bunăstarea financiară a Uniunii Europene și a populației sale. Operațiunea Sentinel ne va consolida răspunsul comun la fraude și va proteja reconstrucția comunităților noastre”, s-a angajat Catherine de Bolle, directorul executiv al Europol.

Prin NextGenerationEU, Uniunea Europeană va elibera un total de 806,9 miliarde euro** pentru a sprijini statele membre UE să reducă efectele economice și sociale negative ale pandemiei COVID-19. Cea mai mare parte a acestei finanțări, echivalentă cu 723,8 miliarde euro, va fi eliberată în împrumuturi și subvenții pentru a sprijini investițiile axate pe societăți mai ecologice, mai durabile și mai rezistente. Experiența recentă din evoluția peisajului criminal în timpul pandemiei COVID-19 sugerează că aceste eforturi vor atrage grupuri infracționale active în Uniunea Europeană și nu numai. Infractorii au dovedit că se adaptatează rapid la pandemie și la impactul acesteia și exploatează toate oportunitățile pentru a-și maximiza profiturile ilegale. Prin urmare, Europol a declanșat Operațiunea ”Sentinel”, anticipând valul de tentative de fraudă împotriva fondurilor de recuperare. În acest scop, Europol va stabili un mecanism intern dedicat prelucrării datelor operaționale, orientarea schimburilor de informații și sprijinirea cazurilor în desfășurare. Activitățile comune vor viza frauda și evaziunea fiscală, frauda accizelor, corupția, delapidarea, deturnarea și spălarea banilor. Patru entități și autorități ale UE din 19 state membre ale UE și-au unit forțele în cadrul Operațiunii Sentinel pentru a se asigura că fondurile de redresare sunt direcționate către consolidarea economiilor europene și reziliența comunităților.

*Țările participante

Austria, Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia

** Această cifră este în prețurile curente. Se ridică la 750 de miliarde de euro la prețurile din 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.