Acasă Externe Comunitatea Democrațiilor sprijină fără echivoc aspirațiile democratice ale poporului ucrainean

Comunitatea Democrațiilor sprijină fără echivoc aspirațiile democratice ale poporului ucrainean

DISTRIBUIȚI

163636 – 24022022 – 13 state membre ale Consiliul Guvernatorilor Comunității Democrațiilor – Canada, Estonia,  Finlanda, Japonia, Georgia, Lituania, Norvegia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România (care deține președinția Comunității Democrațiilor 2019-2022), Republica Coreea și Statele Unite Statele – au emis o declarație prin care își exprimă sprijinul pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Totodată, prin intermediul acestei declarații, statele semnatare condamnă ferm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijină fără echivoc aspirațiile democratice ale poporului ucrainean.

Declarația reflectă tema centrală a Președinției României la conducerea Comunității Democrațiilor, în mandatul deținut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022, respectiv promovarea și apărarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă.

Comunitatea Democrațiilor, înființată în anul 2000, la inițiativa SUA, prin semnarea de către 106 state a Declarației de la Varșovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Consiliul Guvernator, care este format din 31 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunității Democrațiilor.

România asigură Președinția Comunității Democrațiilor (CoD) în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022. Mandatul României la conducerea CoD, asumat inițial pentru perioada 2019-2021, a fost prelungit, la 18 mai 2021, în condiții excepționale, în contextul necesității asigurării continuității și gestionării eficiente a activității CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul și formatul unora dintre activitățile organizației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.