Acasă Social Aparare Vasile Dîncu: ”Este nevoie să regândim și consolidăm reziliența întregii societăți”

Vasile Dîncu: ”Este nevoie să regândim și consolidăm reziliența întregii societăți”

Ministrul apărării naționale a participat la simpozionul „Războiul din Ucraina - securitatea și reziliența României" organizat la București

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Facebook

163971 – 20032022 – „În momentul acesta, politica de apărare și securitate națională nu este doar apanajul instrumentului militar. Este nevoie să regândim și consolidăm reziliența întregii societăți, o nouă strategie diplomatică, pentru a fi cu un pas înaintea declanșării crizelor,” a declarat Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale, în intervenția sa la simpozionul în formatul Team România, cu tema „Războiul din Ucraina – securitatea și reziliența României”. Evenimentul a fost organizat vineri, 18 martie a.c., la Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul „German Marshall Fund of the United States” din București.

Subiectul principal a fost situația generată de invazia Ucrainei de către Federația Rusă, o provocare fără precedent la adresa securității europene și euro-atlantice.

În intervenția sa, ministrul apărării naționale a condamnat încă o dată războiul declanșat în Ucraina și a considerat că acest conflict a demontat o serie de supoziții și stereotipuri post-Război Rece, se arată în comunicatul de presă al MApN.

Ministrul apărării naționale a subliniat, de asemenea, importanța menținerii unității și coeziunii la nivel aliat și continuarea demersurilor pentru întărirea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic.

De asemenea, ministrul Vasile Dîncu a anunțat două activități importante care vor avea loc în viitorul apropiat, respectiv Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ce se va desfășura luni, 21 martie, la Bruxelles, și Summit-ul extraordinar al NATO, care va avea loc pe 24 martie.

În finalul discursului său, Vasile Dîncu a evidențiat creșterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce demonstrează, încă o dată, că România este un aliat responsabil al Alianței Nord-Atlantice.

„România se află, în acest moment, într-o conjunctură favorabilă și devine un actor important în regiune și un furnizor de securitate, aceasta reprezentând o oportunitate istorică, politică, economică și socială de realizare a unor aspirații colective de mai multe decenii, precum aderarea României la Spațiul Schengen, susținerea aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova și o mai bună conectare a țării noastre la economia Europei și a lumii”, a concluzionat ministrul Dîncu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.