Acasă Politic Nicolae Ciucă: Continuăm asistența umanitară de urgență cu măsuri care să faciliteze...

Nicolae Ciucă: Continuăm asistența umanitară de urgență cu măsuri care să faciliteze integrarea socială a cetățenilor ucraineni

DISTRIBUIȚI

 164197 – 04042022 – Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întâlnire de lucru cu delegația Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, condusă de Raouf Mazou, Assistant High Commissioner for Refugees for Operations.

În cadrul întâlnirii a fost reiterat cadrul strategic de colaborare dintre Guvernul României și Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, pornind de la principiul complementarității în gestionarea crizei umanitare a refugiaților din Ucraina.

„Sunt vremuri pentru solidaritate, curaj și umanitate. Războiul din Ucraina neprovocat, ilegal și crud, precum și criza umanitară ce-i urmează, arată că oamenii își unesc forțele pentru a ajuta la nevoie. Solidaritatea și umanitatea românilor, intervenția integrată a autorităților, a societății civile și a reprezentanților organizațiilor umanitare internaționale au dovedit că țara noastră a fost sprijin pentru cetățenii și poporul ucrainean”, a afirmat prim-ministrul.

Șeful Executivului a mulțumit pentru implicare reprezentanților delegației Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați și a subliniat importanța colaborării în cadrul mecanismului integrat de răspuns al României la criza umanitară a refugiaților.

În acest context, a prezentat mecanismul de răspuns al României bazat pe două niveluri de intervenție, respectiv intervenție de urgență și intervenția bazată pe măsuri de protecție pe termen mediu și lung. „Continuăm asistența umanitară de urgență cu măsuri care să faciliteze integrarea socială a cetățenilor ucraineni care rămân pe teritoriul țării noastre. Copiii și tinerii vor avea acces la educație, iar persoanele care doresc să aibă un loc de muncă vor fi sprijinite. Toți refugiații vor avea asigurate servicii de sănătate”, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Reprezentantul UNHCR a felicitat Guvernul României pentru organizarea strategică și operațională pe care a dezvoltat-o într-un termen atât de scurt de la debutul crizei refugiaților și-a exprimat disponibilitatea de a implementa un sistem de asistență financiară a refugiaților din Ucraina, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și intenția de a sprijini logistic Departamentul pentru Situații de Urgență în situația unor afluxuri masive de refugiați din Ucraina.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a detaliat sprijinul și colaborarea operațională cu UNHCR la nivelul punctelor de trecere a frontierei, iar Mădălina Turza, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a subliniat importanța colaborării cu experții UNHCR în cadrul procesului de elaborare a măsurilor de integrare și protecție pe termen mediu și lung pentru Refugiații din Ucraina.

Guvernul României va continua colaborarea strategică cu Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și cu toți actorii neguvernamentali naționali și internaționali pentru a asigura un răspuns integrat la situația umanitară a refugiaților din Ucraina.

          Din partea Guvernului, la întâlnire au participat, alături de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul de stat Paula Cristea, consilierul de stat Mădălina Turza, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.