Acasă Cultura/Media Oficial: 24 iunie, Ziua iei

Oficial: 24 iunie, Ziua iei

DISTRIBUIȚI

165050 – 31052022 – Proiectul de lege care prevede ca 24 iunie să devină ”Ziua iei” a trecut de plenul Camerei Deputaților și merge către promulgare, la președinte.

Demersul, susținut de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare și minoritățile naționale, este o dovadă clară și echilibrată, că singura politică a Comisiei permanente pentru relația cu UNESCO este cea de salvgardare a patrimoniului național.

Recunoașterea la nivel mondial a valorii unice a cămășii cu altiță urmează să fie dezbătută anul acesta la UNESCO, cu largul sprijin al Comisiei parlamentare.

„Depunerea dosarului transnațional ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” la UNESCO, ne impulsionează, dar ne şi responsabilizează pe mai departe, pentru a găsi căi de a promova dosarul, astfel încât, arta confecționării cămășii cu altiță, o  moștenire culturală atât de dragă poporului român, transmisă din generație în generație, să capete recunoașterea universală a umanității.”

Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. La nivel internațional, ia românească, simbol național al culturii române, este omagiată în peste 50 de țări. Ia este bluza purtată de femei și lucrată din pânză de in, bumbac, cânepă sau borangic. Tehnicile de decorare au fost transmise de-a lungul timpului, ca o mărturie peste timp a unicității acesteia și o dovadă de statornicie a poporului român, anunță deputatul Ana-Maria Cătăuță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.