Acasă Politic Industria de apărare are un potențial enorm în România, în special dezvoltarea...

Industria de apărare are un potențial enorm în România, în special dezvoltarea tehnologiilor cu utilizare duală civil-militară

DISTRIBUIȚI

 168648  – 24042023 – Deputatul Ana-Maria Cătăuță, membru al Delegației Parlamentului României la AP NATO, a participat, în perioada 17-21 aprilie 2021, la vizita comună a Comisiei politice – Subcomisia pentru relațiile transatlantice și a Comisiei pentru apărare și securitate – Subcomisia pentru apărare transatlantică și cooperare în domeniul securității ale Adunării Parlamentare a NATO în Canada, la Ottawa, Halifax și Montreal.

Programul vizitei a inclus întâlniri cu parlamentari și înalți oficiali guvernamentali, vizite de lucru la baze militare și șantiere navale, întâlniri cu reprezentanți ai unor mari companii specializate în domeniul apărării, precum și cu experți și reprezentați ai mediului academic, iar principalele teme abordate au vizat – prioritățile Canadei în domeniul apărării, cooperarea internațională în domeniul apărării, apărarea pe Flancul Estic, NATO și Nordul Îndepărtat, asistența acordată Ucrainei, regiunea Indo-Pacifică, China, precum și lecțiile învățate din misiunea NATO în Afganistan.

Deputatul Ana-Maria Cătăuță deține mandatul de raportor al Subcomisiei pentru relațiile transatlantice. În cadrul discuțiilor, deputatul român a subliniat rolul global pe care China îl are în contextul actual și în viitor – ,,după începerea războiului din Ucraina, securitatea în zona arctică, dar și ambițiile Chinei în această zonă, precum și abordarea Nord-americană privind zona Indo-Pacifică sunt de mare interes”, a precizat Ana-Maria Cătăuță.

De asemenea, în cadrul vizitei, deputatul român a avut conversații importante cu Anita Anand, ministrul Apărării, Anthony Rota, Președintele Camerei Comune, și Generalul Wayne D. Eyre, Șeful Statului Major. ,,Invadarea ilegală a Ucrainei ne-a arătat că un atac la ordinea globală, într-o zonă, ne afectează, inclusiv economic, pe toți”, a menționat Ana-Maria Cătăuță.

Pe lângă întâlnirile cu oficialii canadieni, în Ottawa, și vizita la IMP în Halifax, delegații au avut oportunitatea de a vizita baza navală din Nova Scotia și Irving Shipbuilding, o mare companie constructoare de nave, din Halifax.

Vizita comună  în Canada a avut un puternic accent pe industria de aviația. Astfel, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții din industria de apărare, deputatul Ana-Maria Cătăuță a subliniat potențialul enorm al României în acest domeniu al industriei, în special în dezvoltarea tehnologiilor cu utilizare duală, civil-militară.

La Montreal, vizita a inclus fabricile Bombardier (companie din construcția de avioane) și CAE Defence & Security, liderul de piață în trainingul de piloți civili și militari pentru majoritatea avioanelor construite în Europa și America de Nord, dar și principalul constructor de simulatoare de aviație.  La Bombardier, deputatul Ana-Maria Cătăuță a avut o discuție cu Lt. Gen (r) Michael John Hood, fostul comandant al Forțelor Aeriene Canadiene.  Lt. Gen (r) Michael John Hood a dat România ca exemplu pozitiv în NATO, de mai multe ori, în cadrul discursului său.

De asemenea, delegații au participat la Universitatea McGill din Montreal la câteva prezentări extraordinare despre viitorul securității trans-atlantice.

La vizita comună a Comisiei politice – Subcomisia pentru relațiile transatlantice și a Comisiei pentru apărare și securitate – subcomisia pentru apărare transatlantică și cooperare în domeniul securității ale Adunării Parlamentare a NATO în Canada a participat și deputatul Ben-Oni Ardelean, membru al Delegație Parlamentului României la AP NATO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.