Acasă Anchete Șeful unui grup infracționat aparținând mafiei de limbă rusă a fost prins...

Șeful unui grup infracționat aparținând mafiei de limbă rusă a fost prins în România

Gruparea opera în Franța, România și Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Europol

164931 – 24052022 – Ce leagă fabricile de țigări contrafăcute din România, cazurile de șantaj și extorcare în Moldova și un șir de spargeri din Franța? Răspunsul este unul dintre cele mai puternice grupuri criminale din Moldova, cunoscută drept „Patron” după liderul său, care a fost desființată săptămâna trecută ca urmare a unui grup operațional înființat de Europol între autoritățile franceze, române și moldovenești, anunță EUROPOL. 

În total, în România, Rep. Moldova și Franța au fost făcute 50 de percheziții în urma cărora au fost arestați 14 cetățeni moldoveni (12 în Franța, 1 în România și 1 în Moldova).

Căutat într-o serie de cazuri importante din Europa, șeful grupării a fost arestat în România, el având titulatura de „hoț în lege” în cadrul structurii de rang al mafiei de limbă rusă.

În timpul perchezițiilor au fost ridicate 1.700 de cutii de țigări, 520 kg de tutun și peste 200.000 euro în numerar.

Grupul de crimă organizată era structurat ierarhic, șeful grupării desemnând „supraveghetori” însărcinați cu coordonarea activităților infracționale ale diferitelor ramuri ale acestei bande care își desfășoară activitatea în diferite țări.

Se crede că infractorii arestați au legătură cu o lungă listă de activități ilicite din întreaga Europă, cum ar fi furtul organizat, extorcarea de bani, spălarea banilor și contrabanda cu tutun.

Cooperarea polițienească internațională a fost coordonată de Europol, care a inclus, din aprilie 2021, anchetatori francezi, români și moldoveni care au avut o strategie comună de la începutul și până la finalul investigației.

De asemenea, în ziua perchezițiilor, Europol și INTERPOL au delegat în Franța specialiști pentru a sprijini autoritățile naționale în activitatea tactică de la fața locului.

Operațiunea a fost realizată în cadrul Platformei Multidisciplinare Europene împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT), care a oferit sprijin financiar.

La anchetă au participat Jandarmerie Nationale (Franța), Poliția Română (România), Inspectoratul General de Poliție (Rep. Moldova) și Europol prin Centrul european pentru criminalitatea organizată gravă și Centrul european pentru criminalitatea financiară și economică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.