Acasă Social Sanatate Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anticipează că în această iarnă numărul cazurilor de...

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anticipează că în această iarnă numărul cazurilor de gripă sezonieră va fi mai mare comparativ cu iernile precedente

DISTRIBUIȚI

 166856 – 26102022 – ”Anul trecut au fost foarte, foarte puţine. Asta nu înseamnă neapărat că este îngrijorător, important cât de multe vor fi. Ne uităm la ce s-a întâmplat în emisfera sudică, unde există un sezon gripal decalat, că acolo iarna este când la noi este vară. Vedem că sunt mai multe cazuri. Există şi o protecţie mai scăzută a oamenilor, pentru că mulţi dintre ei nu s-au mai vaccinat. Nu au venit niciun contact cu virusul şi e clar că imunitatea faţă de virusul gripal în general este ceva mai scăzută şi atunci sigur că ne punem problema”, a afirmat ministrul într-o conferință de presă.

El a precizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de gripă și din cauză că măsurile de protecție din perioada pandemiei de COVID-19 sunt mai relaxate.

“Pe de altă parte, şi măsurile care au fost împotriva infecţiei cu noul coronavirus, mască, anumite restricţii, nu mai există în momentul de faţă. E o boală care transmite identic. Nu e nicio diferenţă între cum se transmite gripa şi cum se transmite infecţia cu noul coronavirus. Şi atunci e evident că este posibilă o recrudescenţă a numărului de cazuri. Mai mult, aţi sesizat că există un număr mai mare de viroze respiratorii, că asta e indicatorului de monitorizare a circulaţiei virusului gripal, faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă, care însă are şi o explicaţie legată de începutul decalat al şcolilor faţă de anul trecut, cred că cu 12 zile faţă de anul trecut şi atunci avem aceste două săptămâni în care schimburile de virusuri între copii au fost mai intense pentru că a început şcoala mai devreme”, a mai spus Rafila.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.