Acasă Politic ANPC câștigă la Înalta Curte un proces în favoarea consumatorilor

ANPC câștigă la Înalta Curte un proces în favoarea consumatorilor

DISTRIBUIȚI

 166940 – 02112022   – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Raiffeisen Bank şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind unele practici comerciale incorecte ale băncii, anunţă ANPC. Potrivit instituției, instanţa ”a confirmat Ordinul nr. 837/20.10.2017, emis de preşedintele Autorităţii”, motiv pentru care Raiffeisen Bank trebuie să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi celor care în perioada 2006-2009 au contractat, de la această bancă, credite în lei, euro şi franci elveţieni, indiferent dacă aceste credite au fost închise, au ajuns la maturitate, au fost executate, restructurate sau încă sunt în plată. Acolo unde este cazul, sumele trebuie plătite moștenitorilor.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze băncii.

ANPC precizează că ”diferenţele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menţionată, ceea ce va face subiectul unor discuţii separate, la nivel individual, caz cu caz. În situaţia descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank”.

Potrivit Bursa.ro, Raiffeisen Bank a anunțat deja că ”a procedat cu diligenţă la calcularea sumelor ce trebuie restituite clienţilor în cauză, în aplicarea ordinului. De asemenea, banca a comunicat proactiv ANPC modul de calcul. În plus, banca a decis să facă şi plata dobânzii legale pentru sumele restituite, în mod voluntar, deşi ordinul ANPC nu prevede plata de dobânzi pentru aceste sume. Plăţile vor fi făcute în perioada imediat următoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.