Acasă Politic Întrevedere Bogdan Aurescu – Antonio Tajani

Întrevedere Bogdan Aurescu – Antonio Tajani

DISTRIBUIȚI

 167281 – 30112022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 30 noiembrie 2022, o întâlnire cu vice-prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Cooperării internaționale al Italiei, Antonio Tajani, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele NATO, pe care ministrul român de externe o găzduiește la București în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția față de dinamica dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România-Italia, fiind de acord că există un potențial consistent pentru extinderea relațiilor dintre cele două țări în toate domeniile de interes comun. Totodată, au salutat consolidarea tendinței ascendente a schimburilor comerciale din acest an, de cca 20% în primele opt luni, care vine după o valoare record înregistrată în comerțul bilateral în anul 2021, respectiv 16,55 de miliarde euro, precum și consistența cooperării la nivelul comunităților de afaceri și a relațiilor inter-umane, fiind evocată contribuția valoroasă în acest sens a numeroasei comunități de români din Italia.

Cei doi miniștri au agreat organizarea unei noi ședințe comune de guvern România-Italia, precum și a unui Forum de Afaceri în marja ședinței comune, ceea ce ar da un impuls suplimentar cooperării multisectoriale dintre cele două țări.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul securității, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru contribuția constantă a Italiei la asigurarea securității țării noastre, prin participarea la misiunile de poliție aeriană în România.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit omologului său pentru sprijinul ferm al Italiei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen și adoptarea cât mai rapidă a unei decizii în acest sens.

La rândul său, oficialul italian a reconfirmat sprijinul ferm al Italiei pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen și a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat pentru reducerea presiunii migratorii pe care o resimte Italia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.