Acasă Politic Ministrul Bogdan Aurescu: „Avem un moment foarte bun la nivel european. (…)...

Ministrul Bogdan Aurescu: „Avem un moment foarte bun la nivel european. (…) Toate căile de acţiune vor fi folosite”

DISTRIBUIȚI

 167457 – 19122022 – Veto-ul Austriei împotriva aderării României la spaţiul de liberă circulaţie europeană ”rămâne unul nejustificat într-o Europă a principiilor şi cooperării cu bună-credinţă”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

”Trebuie spus că, niciodată în istoria acestui dosar din ultimii 11 ani, România nu a beneficiat de un sprijin mai puternic şi mai vocal din partea partenerilor europeni, state membre şi instituţii europene, pentru aderarea sa la Schengen”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

El a precizat că schimbarea de atitudine a unor ţări precum Germania, Franţa, Olanda şi Finlanda, cunoscute în trecut ca având o poziţie deosebit de reticentă, ”a fost determinată şi de răspunsul ferm, prompt al României privind situaţia din Ucraina, cât, mai ales, de eforturile pe care România le-a întreprins în toată această perioadă pentru a dovedi că locul său este în Schengen”.

Bogdan Aurescu a vorbit, în interviu, de o schimbare „bruscă” a poziţiei Austriei. ”Schimbarea bruscă a poziţiei Austriei pe acest subiect, la 18 noiembrie, la numai două zile de la Declaraţia Forumului Salzburg, nu numai că nu putea fi anticipată, dar a luat prin surprindere pe toţi partenerii europeni şi chiar pe partenerii de coaliţie din Austria. Nu a existat anterior niciun semnal în sensul opoziţiei Austriei, în toate contactele ambasadei sau ale MAE ori MAI”, a susţinut el.

În ceea ce priveşte argumentul migraţiei ilegale invocat de Viena, Aurescu a subliniat că ”România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest de migraţie ilegală şi că, în plus, nu este sursă relevantă pentru mişcările secundare în interiorul UE”.

Referitor la perspectivele de aderare a României la Schengen, ministrul Afacerilor Externe a opinat că ”sunt complet greşite afirmaţiile că nu contează ce s-a făcut până acum şi că o luam din nou de la zero”, Aurescu arătând că, pe 8 decembrie, ţara noastră a câştigat ”foarte mult respect, simpatie”. ”Construim pe tot ce s-a obţinut până acum. Nu trebuie reluate misiunile de evaluare, nu trebuie reluată procedura în Parlamentul European. Avem toată susţinerea statelor membre şi a instituţiilor europene. Prin conduita fermă din 8 decembrie am câştigat foarte mult respect, simpatie şi avem un moment foarte bun la nivel european. Am discutat deja cu actuala preşedinţie cehă şi cu viitoarea preşedinţie suedeză. Toate căile de acţiune vor fi folosite”, a declarat Bogdan Aurescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.