Acasă Politic Deputata Oana Țoiu propune prelungirea, până în 2026, a termenului până la...

Deputata Oana Țoiu propune prelungirea, până în 2026, a termenului până la care poate fi cumpărată vechime în muncă

DISTRIBUIȚI

  167642 – 12012023 – Deputata USR Oana Țoiu a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului până la care viitorii pensionari își pot cumpăra vechime în muncă. Dacă inițiativa USR va fi aprobată, mii de români își vor putea completa anii de vechime și, implicit, nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

„O viață demnă și împlinită la bătrânețe depinde de pensie. Pentru cei cărora le lipsesc unul, doi, maximum șase ani din stagiul de cotizare, propunem prelungirea termenului până la care pot cumpăra anii de vechime lipsă, cu încă trei ani. Sunt mulți vârstnici care, sub șocurile facturilor la energie și al inflației, nu au avut de unde să plătească contribuțiile pentru anii lipsă și prelungirea termenului le va permite să obțină statutul de pensionar și, implicit, pe cel de asigurat medical, esențiale la bătrânețe. De asemenea, propunem introducerea posibilității plății eșalonate și în tranșe inegale. Sunt mulți români, inclusiv în Diaspora, cu venituri inegale, care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare și au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă. Alții, dimpotrivă, au nevoie de o perioadă mai lungă să plătească tranșe lunare mai mici”, declară deputata USR Oana Țoiu, inițiatoarea proiectului de lege.

Astfel, proiectul prevede prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual – 1 septembrie 2023 – a rezultat după prelungirea în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a termenului inițial de 2021.

De asemenea, proiectul propune ca plata contribuției sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026.

Cota de contribuție de asigurări sociale pentru o lună este de 25% din venitul asigurat, venit care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară valabil la data încheierii contractului de asigurare (3.000 de lei în 2023), asta înseamnă 750 de lei contribuții pentru fiecare lună lipsă, 9.000 de lei pentru fiecare an.

În cazul celor care au contribuit sub stagiul minim de cotizare, 14 ani de exemplu, iar aceste contribuții la bugetul de asigurări sociale nu asigură dreptul la pensie proporțional, este necesară și obligatorie îndeplinirea stagiului minim de cotizare, iar prelungirea perioadei până la care românii o pot face asigură un tratament corect pentru contribuțiile acestora.

”Suntem în situația absurdă în care unii au pensie fără să contribuie și alții cu contribuții de peste un deceniu nu au  dreptul la nimic”, atenționează deputata.

Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de șase ani, prin plata voluntară a contribuțiilor sociale, a fost folosit până acum de cca. 20.000 de persoane.

Modificarea a fost depusă în Parlament și a fost înregistrată sub nr. B2/2023 – Propunere legislativă privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.163/2020 pentru completarea art.159 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii.

De la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi, în acest an, 9.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.