Acasă Politic Instituțiile, în modul slow-motion

Instituțiile, în modul slow-motion

DISTRIBUIȚI

 170981 – 11012024 – În absența avizelor mai multor instituții, Comitetul Economic și Social a amânat miercuri, 10 ianuarie, avizarea proiectului Hotărârii de Guvern privind Programul Național ”Masă Sănătoasă” (PNMS), care presupune, conform Legii Educației, acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unei mese calde sau a unui pachet alimentar elevilor din îvățământul preuniversitar de stat.

În acest context, deputatul USR Oana Țoiu, membru al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, acuză Guvernul că a eliminat acordarea acestui beneficiu pentru lunile ianuarie și februarie a.c., menționând că nu este o simplă întârziere birocratică, ci ”blocarea sprijinului pentru copii și familiile acestora într-o perioadă foarte grea cu prețuri crescute”.

Deputatul atenționează că programul trebuia să fie aplicat chiar din 8 ianuarie și că Ministerul Educației cere încă 30 de zile pentru aprobarea școlilor în care să fie aplicat și ulterior să aibă loc licitațiile.

Referindu-se la o analiză a datelor din SICAP pentru anul 2023, deputatul Oana Țoiu atrage atenția că din cele 450 de școli incluse în program doar 101 au reușit să finalizeze licitațiile.

De menționat că proiectul HG privind PNMS a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din data de 11 ianuarie. Potrivit proiectului, toate cele 450 de unități de învățământ incluse în anul școlar anterior în lista beneficiarilor programului figurează, de drept, pentru continuitate, în noua listă.

PNMS are ca obiectiv principal reducerea riscului de excluziune și abandon școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.