Acasă Politic Flexibilizarea momentului în care tinerii din centrele rezidențiale pot opta pentru viața...

Flexibilizarea momentului în care tinerii din centrele rezidențiale pot opta pentru viața autonomă

DISTRIBUIȚI

 167493 – 22122022 – Senatul a adoptat o modificare a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, potrivit căreia tinerii aflați în protecția statului în centre rezidențiale au dreptul ca oricând între 18 și 26 de ani să opteze pentru sprijinul pentru o viață autonomă. Astfel, tinerii din sistemul de protecție pot opta pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidențial, de 9.000 de lei o dată și de 2.500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de 26 de ani, oricând sunt pregătiți să facă această mutare, nu doar exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani ca până acum.

Legea permite ca această opțiune să nu se facă exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ci oricând, la alegerea tinerilor, între 18 și 26 de ani. De exemplu, pot continua în sistemul rezidențial până la 19 ani și la promovarea bacalaureatului sau admiterea la facultate sau identificarea unui loc de muncă și opta apoi pentru viața autonomă și sprijinul financiar de schimbare a locuinței și cel lunar.

”Sunt copii care, în mijlocul anului, în perioada în care învățau pentru bacalaureat sau admitere, au fost puși să aleagă între a se muta din casa în care au crescut sau a pierde acest sprijin de tot. Tinerii au nevoie de dreptul de a alege, de opțiuni și de sprijin, nu să fie forțați să își schimbe mediul în mijlocul unor provocări esențiale pentru viitorul lor”, a declarat Oana Țoiu, deputată USR, inițiatoarea legii.

Beneficiile vor fi indexate anual cu rata inflației, în urma unei modificări aduse în Comisia pentru muncă și protecție socială, care obligă Guvernul să indexeze anual Indicatorul Social de Referință (ISR). Plata lunară este legată de continuarea studiilor sau a angajării, acest lucru rămâne nemodificat față de prevederile în vigoare.

Legea a fost adoptată cu 113 de voturi la Senat, prima Cameră sesizată, și va fi transmisă Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă propusă de deputata USR, Oana Țoiu, a fost cosemnată de inițiatori din PNL, PSD și UDMR din Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, într-un semnal comun rar de a pune deoparte diferențele între partide în interesul copiilor.

La sfârşitul lunii iunie 2022, în sistemul de protecţie specială erau 44.444 de copii, din care 12.601 copii (28,36%) beneficiau de măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, din care 9.999 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, 2.602 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private.

Conform art.129 alin.(41), aceștia au dreptul, la ieșirea din sistemul de protecție specială, la o indemnizație care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

Conform art.129 alin.(42), cei care au beneficiat de o măsură de protecție specială şi au împlinit vârsta de 18 ani, pot opta pentru continuarea măsurii de protecție specială în condițiile art.55 alin. (2) şi (3) sau pentru primirea unei indemnizații lunare în valoare de 4,8 ISR. Beneficiază de această indemnizație până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care fac dovada că urmează o formă de învățământ la zi sau au un loc de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.