Acasă Economie După BNR, și ministrul Finanțelor previzionează scăderea inflației la o cifră, către...

După BNR, și ministrul Finanțelor previzionează scăderea inflației la o cifră, către finalul anului

DISTRIBUIȚI

 167701 – 19012023 – Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a vorbit miercuri, 18 ianuarie, despre scăderea inflației, până la o valoare cu o singură cifră, către finalul anului, ca efect al politicilor guvernamentale de echilibrare a bugetului.

Ca și în analiza politicii monetare a BNR, prezentată în 10 ianuarie, ministrul Finanţelor a anticipat o scădere vizibilă a inflaţiei la finalul acestui trimestru având ca țintă reducerea inflației, până finalul anului 2023, la o singură cifră.

“Din perspectiva inflaţiei cred că începând cu luna martie o să avem o scădere mai vizibilă a inflaţiei, e reducere graduală. Am văzut BNR-ul este optimist în perspectiva abordării inflaţiei cu o singură cifră, respectiv trimestrul trei ceea ce ne-am propus ca şi Guvern este ca până la finalul anului 2023 inflația să aibă o singură cifră. Este cel mai mare dușman nevăzut cu care ne luptăm ca și Guvern  contracarând inflația dorind și să compensăm din efectele negative ale inflației și trebuie să avem grijă ca echilibrul de compensare să nu creeze o spirală inflaționistă”, a spus ministrul Câciu.

Potrivit evaluărilor BNR de la începutul acestei luni, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî alert, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.