Acasă Externe Raportul Comisiei GRECO privind măsurile anticorupție în Bulgaria

Raportul Comisiei GRECO privind măsurile anticorupție în Bulgaria

DISTRIBUIȚI
167711 – 19012023 – Comisia GRECO a publicat astăzi un nou raport de evaluare a măsurilor de prevenire a corupției și promovarea integrității în funcțiile executive (prim-ministru, miniștri, secretari generali, șefi politici de personal, consilieri și experți) și agenții de aplicare a legii din Bulgaria.
GRECO notează că înalții oficiali guvernamentali nu sunt supuși unui cadru adecvat de integritate: nu li se aplică niciun cod de etică, nu este promovată conștientizarea problemelor de integritate și nu există niciun mecanism de consiliere privind aspectele etice. În plus, GRECO solicită mai multă transparență în ceea ce privește angajarea funcționarilor publici, inclusiv salarizarea lor și orice activități conexe etc.
Raportul subliniază, de asemenea, lipsa de reguli și transparență în ceea ce privește interacțiunea cu lobbyiștii care încearcă să influențeze politicile guvernamentale și solicită dezvoltarea unor astfel de reguli.
Comisia își exprimă îngrijorarea față de ineficiența verificării declarațiilor de avere și de interese ale înalților funcționari publici și apreciază că este necesară o analiză mai atentă. Un alt domeniu de îngrijorare este ineficiența măsurilor penale în cazul infracțiunilor de corupție care implică înalții funcționari.
Procesul penal trebuie îmbunătățit, în special prin eliminarea obstacolelor procedurale din calea investigațiilor și prin stabilirea de sancțiuni adecvate.
GRECO subliniază în continuare necesitatea consolidării independenței operaționale a poliției în fața influenței politice.
Este necesară o cartografiere completă a riscurilor de corupție în diferitele structuri de poliție și ar trebui pusă în aplicare o strategie anticorupție specifică. În plus, este necesar un cod de etică pentru poliție, care să acopere toate problemele relevante de integritate într-un singur document (de exemplu, conflictele de interese, cadourile, contactele cu terții, activitățile externe, manipularea informațiilor confidențiale), care trebuie abordate pe parcursul formării inițiale și continue, inclusiv pentru ofițerii superiori. De asemenea, ar trebui reglementate detaliat problemele legate de sponsorizarea poliției.
GRECO solicită autorităților să se asigure că procedurile de recrutare și promovare în poliție sunt suficient de transparente și bazate pe merit și că femeile sunt mai bine reprezentate la toate nivelurile poliției.
Sunt necesare introducerea unei obligații de raportare a abaterilor legate de integritate în cadrul poliției și adoptarea unei legislații cuprinzătoare pentru o eficientă protecție a avertizorilor de integritate.
GRECO adresează autorităților bulgare 13 recomandări privind prevenirea corupției în rândul persoanelor cu funcții de conducere și 15 recomandări privind poliția.
Implementarea recomandărilor de către Bulgaria va fi evaluată de GRECO în 2024, ca parte a procedurii sale de conformitate. Autoritățile bulgare pot prezinta un raport cu privire la măsurile luate pentru implementarea acestor recomandări până la 30 iunie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.