Acasă Politic Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman în Republica Moldova...

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman în Republica Moldova (17-19 ianuarie 2023)

DISTRIBUIȚI

 167722 – 20012023 – Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman s-a aflat în parioada 17-19 ianuarie la Chişinău, în contextul unei vizite comune cu ministrul finlandez pentru afaceri europene Tytti Tuppurainen.

Cu acest prilej au avut loc discuţii despre organizarea Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova (7 februarie, Bruxelles), a celei de-a doua reuniuni a Comunităţii Politice Europene (1 iunie, Chişinău) şi a celei de-a patra reuniuni a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Chişinău).

Secretarul de Stat Daniela Gîtman a reconfirmat susținerea deplină a României pentru impulsionarea procesului de aderare la UE și integrarea cât mai rapidă a Rep. Moldova în Piața Internă a UE. Această abordare este ilustrată atât prin demersurile constante întreprinse de România la nivel european, în dialog cu instituțiile europene și în relația cu statele membre UE, cât și prin asistenţa bilaterală acordată pe linia transferului de expertiză, a transpunerii acquis-ului şi a formării profesionale a experților implicați în procesul de integrare europeană. Oficialul român a subliniat, în egală măsură, necesitatea continuării sprijinului multisectorial al Uniunii Europene pentru Rep. Moldova, ca stat candidat la aderarea la UE, inclusiv pentru consolidarea rezilienţei şi întărirea securităţii energetice, într-o perioadă de provocări geopolitice fără precedent.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi temele legate de situaţia de securitate, precum şi modalităţile de valorificare a oportunităţilor deschise de cooperarea regională în avansarea proceselor de reformă din statele candidate, în condiţiile deţinerii de către Republica Moldova a Preşedinţiei-în-exerciţiu a Iniţiativei Central-Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.