Acasă Social Sanatate Colegiul Medicilor face apel la responsabilitate. Medicii care prezintă în spațiul public...

Colegiul Medicilor face apel la responsabilitate. Medicii care prezintă în spațiul public teorii nefondate științific ar putea fi sancționați

DISTRIBUIȚI

 167923 – 13022023 – Colegiul Medicilor din România (CMR) a făcut, duminică, un apel la toţi medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi şi să recomande tratamente în baza ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice, precum şi să comunice responsabil în spaţiul public cu privire la toate afecţiunile medicale.

Colegiul Medicilor din România face apel la o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19, precum și a altor afecțiuni, implicit asupra modului în care sunt prezentate experiențe subiective, fie că acestea au ca sursă invocată activitatea profesională a medicilor, fie că sunt amintite în spațiul public ca situații personale, prin care o persoană ar fi trecut în calitate de pacient. Colegiul Medicilor din România subliniază și faptul că astfel de dezbateri nu trebuie cu atât mai mult să fie folosite cu scopul de a promova imaginea, interesele sau perspectivele unor partide politice”, se arată în comunicarea CMR.

Colegiul mai anunță începerea demersurilor pentru modificări legislative astfel încât medicii care prezintă în spațiul public teorii nevalidate științific și induc în eroare populația, periclitând sănătatea publică, să poată fi sancționați.

Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra faptului că medicii au responsabilitatea de a disemina informații bazate pe dovezi științifice evidente, din surse sigure, și de a prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu. Responsabilitatea cadrelor medicale vizează atât actul medical în sine, cât și modalitatea de a comunica informații menite să influențeze succesul unui tratament. Recomandarea nu încalcă sub nicio formă dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, ci susține un comportament cu rol educațional, asociat cultivării și promovării gândirii critice și a metodei științifice.

”Colegiul Medicilor din România face apel la toți medicii români să practice o medicină bazată pe dovezi și să recomande tratamente în baza ghidurilor și a protocoalelor terapeutice, precum și să comunice responsabil în spațiul public cu privire la toate afecțiunile medicale”, se arată în comunicatul CMR.

În comunicarea CMR se face referire, fără detalii suplimentare, la o serie de anchete disciplinare în curs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.