Acasă Politic „Dreptul femeilor de a decide”, eveniment consultativ aflat la cea de-a doua...

„Dreptul femeilor de a decide”, eveniment consultativ aflat la cea de-a doua ediție

DISTRIBUIȚI

 168004 – 21022023 – Deputații Oana Cambera, Andrei Lupu și Simina Tulbure au organizat, la Palatul Parlamentului, a doua ediție a evenimentului „Dreptul femeilor de a decide”. În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai ambasadelor Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Sloveniei, Spaniei, Suediei și Regatului Unit, precum și reprezentante ale Centrului Filia. Scopul evenimentului a fost maparea bunelor practici internaționale în materie de planificare familială și accesul la proceduri de întrerupere de sarcină în siguranță.

La prima ediție a evenimentului au participat actori politici din mai multe partide, reprezentanţi ai instituţiilor vizate, medici, avocaţi, lideri ai societăţii civile şi reprezentanţi ai ONG-urilor, pentru a pune faţă în faţă vectori de opinie şi pentru a creiona cele mai bune soluţii cu privire la accesibilitatea femeilor la întreruperile de sarcină în spitalele publice din România.

„La prima ediție a acestui eveniment am discutat despre acest subiect care incomodează politicienii și își găsește greu locul pe agenda publică. Dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii trebuie să fie garantat, or, în acest moment, cercetările realizate de organizații neguvernamentale arată că, deși avortul nu este ilegal în România, accesul la această procedură este departe de a fi garantat – fie că vorbim de refuzul medicilor de a efectua întreruperile de sarcină, de costurile importante ale acesteia, de abuzurile fizice sau emoționale suferite de femeile care îndrăznesc să aleagă să nu păstreze o sarcină. Evenimentul de azi a fost un bun prilej de a discuta despre abordarea altor state și de a prelua bune practici”, a declarat Oana Cambera, deputată de Ilfov.

„În momentul de față lucrăm la propuneri legislative pe tema planificării familiale și a dreptului la avort. Oficial, avem 119 cabinete de planificare familială în România, care ar trebui să ofere gratuit servicii precum informare asupra metodelor contraceptive, educație sexuală și reproductivă, testări pentru infecții cu transmitere sexuală și monitorizarea de sarcini. De ani buni societatea civilă atrage atenția asupra faptului că aceste cabinete nu pot oferi aceste servicii, atât de necesare pentru sănătatea reproductivă a populației, din cauza lipsei de resurse. Prin PNRR au fost alocate 10 milioane de euro pentru cabinetele de planificare familială, dar în prezent doar 2 din 119 cabinete au aplicat pentru finanțare, data limită fiind la sfârșitul lunii martie. Se impune o reformă a acestor cabinete de planificare familială, neglijate atât de mult, iar țări precum Marea Britanie sau Franța sunt un exemplu de bună practică”, a subliniat Simina Tulbure, deputată de Diaspora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.