Acasă Social Aparare ”Carpathian Vipers”, misiune în țările baltice

”Carpathian Vipers”, misiune în țările baltice

DISTRIBUIȚI

168379 – 27032023 –  Detașamentul de 4 aeronave de luptă F-16 multirol și personalul desemnat, care poartă denumirea onorifică „Carpathian Vipers”, se va disloca pe baza aeriană Šiauliai (Lituania) şi va asigura misiunea de Poliție Aeriană întărită în ţările baltice în perioada aprilie – iulie 2023, rotirea piloților și a personalului tehnic realizându-se după două luni.

Ceremonia de predare-primire a comenzii operaționale a detașamentului Forțelor Aeriene Române „Carpathian Vipers” care va asigura Serviciul de Poliție Aeriană întărită în țările baltice a avut loc marți, 14 martie 2023, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”.

Contingentul românesc care va fi dislocat în afara teritoriului național a intrat sub comanda operațională a comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) și continuă să fie sub comanda administrativă a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană și a comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, general-locotenent Dorin Ioniță.

Militarii români au misiunea de a proteja integritatea spațiului aerian al Țărilor Baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. Avioanele de luptă F-16 asigură avertizarea timpurie și intervenția pentru clarificarea situației aeriene, aplicând măsurile legale împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Țărilor Baltice.

Aceasta este a doua misiune a Forțelor Aeriene Române în Lituania, prima fiind în 2007, când serviciul de luptă poliția aeriană a fost asigurat cu 4 avioane MiG-21 LancerR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.