Acasă Politic Digitalizarea serviciilor consulare

Digitalizarea serviciilor consulare

DISTRIBUIȚI

 168285 – 21032023 –  Legea privind digitalizarea serviciilor consulare a fost adoptată de Senat.  Potrivit deputatului Valentin Făgărăşian, această lege va aduce servicii consulare rapide și de calitate pentru toți românii aflați în afara frontierelor:

”Oricine ar putea descrie situația cu care se confruntă milioane de români din diaspora în relația cu instituțiile statului român printr-un singur cuvânt – umilință. Deplasări inutile la sute de km distanță, bani cheltuiți și timp pierdut pentru românii care au nevoie de un titlu de călătorie sau un alt document care, foarte bine, poate fi eliberat și în format electronic. Deși avem printre cei mai buni specialiști în tehnologia informației, până acum dosarul cu șină a fost la putere în România.

Prin legea inițiată de mine, împreună cu ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, și mai mulți colegi liberali, românii vor putea să obțină titlurile de călătorie în format electronic, așa cum, astăzi, putem să obținem certificatul judiciar. De asemenea, legea va impune autorităților statului român să dezvolte soluții tehnice pentru recunoașterea tuturor documentelor/certificatelor emise de alte state, în format electronic, iar românii să nu mai fie puși inutil pe drumuri.

La fel de important este și faptul că, în termen de 180 de zile de la publicarea legii, misiunile diplomatice și oficiile consulare vor trebui să facă operaționale platforme de programare electronică pentru cetățenii români care au nevoie de servicii consulare. Ceea ce există acum pe post de programare electronică poate fi descris doar prin cuvintele lui Caragiale: admirabilă, sublimă …. , dar lipsește cu desăvârșire.

Dat fiind impactul pozitiv uriaș pe care îl va avea această lege pentru milioane de români din străinătate, le mulțumesc colegilor senatori pentru votul dat și îmi exprim speranța că legea va ajunge cât mai repede la votul final din Camera Deputaților.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.