Acasă Anchete Interne Instruirea specialiștilor-reper important al luptei antitrafic

Instruirea specialiștilor-reper important al luptei antitrafic

DISTRIBUIȚI

  168185 – 12032023 – Pentru a veni în sprijinul specialiştilor implicați în lupta împotriva traficului de persoane, dar şi pentru a dezvolta baza de cunoaştere privind riscurile asociate traficului, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu o serie de instituții și organizații neguvernamentale, a organizat în cursul anului 2022 un număr de 280 de sesiuni de informare și instruire a categoriilor socio-profesionale care pot intra în contact cu victime/potenţiale victime ale traficului de persoane. Aceste activități de instruire si informare s-au adresat unui număr de peste  6.100 de persoane.

Sesiunile de instruire și informare privind detectarea, identificarea și referirea potențilelor victime ale  traficului de persoane sunt adresate unei game diverse de specialiști si categorii socio-profesionale care intră/pot intra în contact cu persoane vulnerabile, precum: polițiști, procurori, judecători, polițiști de frontieră,  polițiști de imigrari, asistenți sociali, psihologi, asistenți maternali, inspectori de muncă, mediatori culturali, operatori 112, cadre medicale, preoți, cadre didactice, personal hotelier etc.

Traficul de persoane este în continuare asociat cu prejudecăţi colective şi stereotipuri sociale referitoare la victimă, menţinându-se de asemenea şi opinia conform căreia o persoană merită să suporte consecinţele exploatării, dacă aceasta nu a dat dovadă de vigilenţă şi precauţie în momentul în care a fost recrutată. Aceste idei preconcepute sunt ocazional vehiculate, nu obligatoriu într-o manieră explicită, şi de categorii profesionale care prin natura profesiei intră în contact cu persoane vulnerabile cu risc de traficare, aspect ce poate afecta rezultatele pozitive ale demersurilor antitrafic.

Pentru contracararea unor astfel de stereotipuri, dar și pentru a îmbunătați procesul de detectare si identificare a potențialelor victime ale traficului, specialiștii antitrafic din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane  continuă să întreprindă activități pentru informarea constantă a categoriilor profesionale care pot intra în contact cu potențiale victime ale traficului de persoane.

Instruirile organizate în anul 2022 au vizat cu precădere o serie de teme precum: detectarea, identificarea şi asistenţa victimelor traficului, investigarea cazurilor de trafic de persoane, dar şi gestionarea cazurilor de trafic, în baza unei abordări centrate pe victimă.

Anul 2022 a însemnat, în contextul conflictului armat din Ucraina, și adaptarea sesiunilor de instruire prin includerea unei noi categorii de persoane vulnerabile – refugiații ucraineni, în special femei și copii.

Astfel, au fost intensificate sesiunile de instruire și recunoștere a indicatorilor de trafic adresate specialiștilor, voluntarilor și lucrătorilor sociali care intră în contact cu persoane refugiate din Ucraina. Mesajele transmise au fost adaptate noilor realități pentru a facilita detectarea si identificarea rapidă a potențialelor victime ale traficului și cunoșterea mecanismului de acțiune al sistemului antitrafic românesc.

Indicatori generali care pot reprezenta repere în identificarea unei victime a traficului de persoane

  1. VÂRSTA:cu cât este mai mică vârsta unei persoane cu atât este mai vulnerabilă, coroborat desigur și cu alți factori. Cu toate acestea, și vârsta înaintată poate crește vulnerabilitatea persoanelor și să îi expună riscului de exploatare, în special în cazul în care nu există certitudinea identificării de resurse de satisfacere independentă a nevoilor de locuire sau hrană.
  2. NAȚIONALITATEA: cu precizarea că nu există nicio naționalitate exclusă sau în totalitate implicată în aceste procese, statisticile ANITP arată că majoritatea victimelor traficului de persoane sunt de origine română. Totodată specialiștii care pot intra în contact cu potențiale victime ale traficului de persoane ar trebui să acorde o atenție deosebită și minorilor și adulților tineri de origine ucrainiană sau care provin din Asia sau Africa  și pot fi în mod deosebit expuși riscului de exploatare prin muncă sau sexuală.
  3. NIVELUL DE ȘCOLARIZARE: cu cât este mai scurt timpul petrecut in cadrul sistemului educațional, cu atât este mai limitată înțelegerea pe care o au persoanele față de dinamica pieței muncii, accesul la servicii și drepturile de care trebuie să se bucure. Astfel de persoane nu au un nivel de cunoștințe adecvat înțelegerii elementelor care însoțesc un cadru de muncă normal ( semnarea unui contract de muncă, timp de lucru reglementat, zile libere și concedii plătite) și pot cădea cu ușurință în capcana traficanților de persoane.
  4. LIPSA SUPORTULUI COMUNITĂȚII: persoanele care nu sunt implicate în comunitate, sunt izolați, respinși de membrii comunității devin mult mai vulnerabile în fața traficului de persoane. În cazul minorilor, faptul că acesta nu are prieteni sau, dimpotrivă, are ca prieteni persoane mult mai mari decât el/ea și care nu prezintă încredere, care poate frecventează medii nerecomandabile, poate să fie considerat un indicator de vulnerabilitate. În cazul fetelor ar putea fi un indicator de luat în considerare prezența unui iubit (lover boy) major.
  5. NECESITATEA DE A RAMBURSA DATORIA SAU DE A TRIMITE BANI ÎN ȚARĂ: în cazul în care persoana face plăți constante și consistente către diferite persoane poate fi considerat  mai vulnerabil la exploatare, deoarece este există posibilitatea de a fi supus unor presiuni și cereri din partea membrilor familiei și/sau din partea traficantului pentru a rambursa datoria.
  6. COMUNICARE DEFICITARĂ CU FAMILIA/LIPSA SUPORTULUI FAMILIAL: lipsa de continuitate în comunicarea cu propria familie și în consecință dificultatea de a primi sprijinul lor moral și material fac ca minorii, în special, să fie deosebit de vulnerabili la fenomenul traficului de persoane. Fiecare ființă umană are nevoie de sprijin moral și material pentru o bună dezvoltare Traficanții caută cu precădere persoane care să aibă vulnerabilități afective, carențe în ceea ce privește stima de sine, nevoia de afecțiune și atenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.