Acasă Externe Agenda Europeana CE a lansat primul apel prin care companiile pot cumpăra gaze în...

CE a lansat primul apel prin care companiile pot cumpăra gaze în comun. Ucraina, Moldova și Serbia sunt interesate să adere la platforma europeană

DISTRIBUIȚI

 168672  – 26042023  – Comisia Europeană a lansat primul apel prin care companiile europene îşi pot înregistra necesarul de achiziționare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziționarea în comun de gaze la nivelul UE, anunță Comisia.

Aceasta este o etapă esențială pentru ca UE să se pregătească pentru iarna următoare prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat şi în timp util, utilizându-şi puterea colectivă de piață pentru a negocia prețuri mai bune cu furnizorii internaționali.

Întreprinderile înregistrate au la dispoziție o săptămână, până la 2 mai, pentru a răspunde acestei prime runde de agregare. După depunerea cererilor individuale ale întreprinderilor, volumele necesare vor fi agregate şi scoase la licitație pe piața mondială. Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaționali de gaze, întreprinderile participante vor iniția negocieri cu furnizorii cu privire la condițiile contractuale pentru achiziționarea şi livrarea gazelor. Comisia nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor. Primele contracte de achiziție sunt aşteptate înainte de începutul verii.

În următorul an, o dată la două luni, vor avea loc alte licitații. Posibilitatea ca întreprinderile să adere la mecanismul AggregateEU rămâne deschisă. Până în prezent, s-au înregistrat 76 de societăți, iar altele sunt în curs de înregistrare. În plus, 11 societăți sunt pregătite să furnizeze servicii în calitate de cumpărător central sau de agent reprezentant.

Statele membre s-au angajat să participe la agregarea cererii pentru cel puțin 15% din obiectivele lor naționale de stocare a gazelor, reprezentând aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Obiectivele privind stocarea gazelor şi achizițiile în comun de gaze au fost convenite în 2022 ca măsuri de urgență în chip de replică la folosirea de către Rusia a energiei pe post de armă şi la creşterea fără precedent a prețurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Scopul lor este de a reduce volatilitatea prețurilor, de a asigura o aprovizionare sigură şi previzibilă cu energie şi de a valorifica ponderea colectivă de piață a Europei. Pentru reuşita planului REPowerEU şi pentru diversificarea aprovizionării cu energie a UE, gazul rusesc este exclus de la achizițiile în comun.

AggregateEU este mecanismul UE care permite agregarea cererii de gaze și achizițiile în comun, fiind  o componentă centrală a Platformei energetice a UEEN pentru eforturile de eliminare a gazelor rusești și înlocuire a acestora cu alternative mai fiabile. Mecanismul achiziției în comun are rilol de a reduce riscul supralicitării reciproce pe piața mondială. Platforma este accesibilă întreprinderilor din țările UE și părților contractante la Comunitatea Energiei. De asemenea, Ucraina, Moldova și Serbia și-au exprimat interesul de a participa.

Platforma energetică a UE a fost creată în aprilie 2022 ca răspuns la necesitatea de a folosi și alte gaze în afară de cele rusești.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.