Acasă Politic Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele...

Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO

DISTRIBUIȚI

 168469 – 04042023 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu participă, în perioada 4-5 aprilie 2023, la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO, care se va desfășura la sediul Alianței de la Bruxelles.

Reuniunea este prima întrevedere a miniștrilor de externe din statele NATO după cea de la București găzduită de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în perioada 29-30 noiembrie 2022 și reprezintă un reper de etapă important în evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid și în pregătirea Summitului de la Vilnius al Alianței, din luna iulie 2023.

Totodată, reuniunea are o valoare simbolică, întrucât debutează în data marcării a 74 de ani de la semnarea Tratatului Organizației Atlanticului de Nord, documentul fundamental al Alianței, la 4 aprilie 1949. De asemenea, importanța acestei reuniuni este dată și de faptul că va marca aderarea oficială a Finlandei la NATO, care devine al 31-lea stat al Alianței. Suedia va participa în calitate de invitat, la toate sesiunile reuniunii.

În vederea pregătirii acestor discuții în format aliat, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a co-prezidat, împreună cu omologul său polonez, în perioada 30 – 31 martie 2023, o reuniune a formatului București 9 a statelor de pe Flancul Estic al NATO, care s-a desfășurat în Polonia, la Łódź (https://www.mae.ro/node/61502https://www.mae.ro/node/61494https://www.mae.ro/node/61485).

Discuțiile din cele trei sesiuni de lucru vor aborda principalele aspecte cu relevanță pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Înainte de începerea lucrărilor reuniunii ministeriale, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.

Ministeriala va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluțiile recente în ceea ce privește agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaților pentru Ucraina și procesul de reformă internă din acest stat.

Lucrările vor continua pe 5 aprilie 2023 cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, șefii diplomațiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a „Ușilor Deschise”, angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităților.

Reuniunea ministerială se va încheia cu o sesiune cu participarea statelor partenere din Indo-Pacific (Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă) și a Înaltului Reprezentant pentru PESC al UE. Vor fi discutate evoluțiile globale de securitate, în special din perspectiva creșterii profilului securitar al Chinei, dar și al parteneriatului între Moscova și Beijing, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

În intervențiile sale, ministrul Bogdan Aurescu va saluta aderarea Finlandei la NATO, reiterând sprijinul ferm al României pentru politica NATO a „Ușilor Deschise”, inclusiv în contextul deținerii de către România, începând cu ianuarie 2021, a rolului de Ambasadă Punct de contact NATO la Helsinki. Șeful diplomației române va exprima speranța și va încuraja ca procesul de aderare al Suediei la NATO să fie finalizat până la Summitul NATO de la Vilnius.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va pleda pentru continuarea sprijinului Aliaților și partenerilor pentru Ucraina și va arăta contribuția multidimensională a României în sprijinirea Ucrainei. Va sublinia, totodată, că această susținere este parte a eforturilor concertate pentru apărarea democrației, statului de drept, libertăților individuale și al dreptului statelor de a-și alege singure alianțele din care doresc să facă parte. De asemenea, șeful diplomației române va face apel la aliați pentru trecerea la o fază superioară a relației dintre NATO și Ucraina, cu o componentă politică mai solidă, ca etapă firească după cooperarea îndelungată în Comisia NATO-Ucraina (NATO-Ukraine Commission – NUC).

Ministrul Bogdan Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid și va face apel la consolidarea prezenței Aliate în regiunea Mării Negre, în conformitate cu referirile din Conceptul Strategic la relevanța strategică a acestei zone pentru securitatea euroatlantică. Demnitarul român va arăta aliaților că este necesară transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

În cadrul acestor discuții va aminti rezultatele foarte bune ale coordonarii aliaților de pe Flancul Estic din cadrul reuniunii Formatului București 9 pe care a co-prezidat-o împreună cu omologul său polonez în perioada 30 – 31 martie 2023, în pregătirea acestei reuniuni ministeriale și a Summitului de la Vilnius din luna iulie.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acțiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu amenințări hibride care urmăresc destabilizarea statului și deturnarea parcursului său european, dar și a Georgiei. Va solicita aliaților continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova, prin pachetele de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare (Defense Building Capacity – DCB).

Ministrul Aurescu se va referi la angajamentul ferm al României pentru îndeplinirea responsabilităților în domeniul consolidării securității și apărării, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru apărare.

În cadrul sesiunii cu partenerii din Indo-Pacific, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția implicațiile profunde pe care războiul dus de Rusia în Ucraina îl are pentru ordinea internațională bazată pe reguli. Va exprima sprijin pentru consolidarea dialogului și cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific, care poate oferi un răspuns consolidat și adecvat la amenințările și provocările curente, inclusiv cele hibride. Ministrul Bogdan Aurescu va pleda, în același timp, pentru cooperarea sporită NATO-UE în sprijinul partenerilor și pentru consolidarea rezilienței acestora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.