Acasă Economie Zece județe pot aplica pentru finanțarea proiectelor de utilități de bază

Zece județe pot aplica pentru finanțarea proiectelor de utilități de bază

DISTRIBUIȚI

 168475 – 05042023 – Luni, 10 aprilie, la ora 10:00, Ministerul Dezvoltării lansa a doua rundă de depunere a cererilor de finanțare pentru proiectele de construcție și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, finanțate prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny”.

Această rundă va fi deschisă exclusiv pentru județele Bistrița-Năsăud, Brăila, Constanța, Dolj, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți și Vrancea, pentru care, în urma repartizării tuturor sumelor pentru finanțarea obiectivelor de investiții care se încadrează în Program, au mai rămas fonduri disponibile în valoare totală de 1,23 miliarde de lei.

Autoritățile locale din cele 10 județe pot aplica pentru finanțarea proiecteloe care vizează lucrări la rețelele de apă și canalizare prin intermediul platformei digitale https://investitii.mdlpa.ro/, special creată pentru depunerea cererilor de finanțare.

Potrivit MDLPA, 27% dintre unitățile administrativ-teritoriale din România nu au acces la o rețea de apă, iar 57% nu beneficiază de canalizare.

Programul național de investiții ”Anghel Saligny” dispune de un buget de 65,5 miliarde de lei, pentru finanțarea lucrărilor necesare pentru serviciile de bază în localități (apa, rețeaua de canalizare și gaze) și reabilitarea drumurilor și podurilor.

Conexiuni

Guvernul Republicii Moldova a aprobat începerea negocierilor pentru Acordurile bilaterale cu România referitoare la reconstruirea și reabilitarea podurilor transfrontaliere peste râul Prut. Cele trei poduri avute în vedere vor contribui la îmbunătățirea conectării între Republica Moldova cu România și, implicit, cu Uniunea Europeană. Podurile avute în vedere sunt Albiţa (RO)- Leuşeni (MD), Oancea (RO)- Cahul (MD) și Sculeni (RO) – Sculeni (MD), care trebuie realizate până la finalul anului 2027.

Modernizarea și întreținerea celor 3 poduri transfrontaliere vor fi finanțate de Guvernul României.

În vara anului trecut, au fost finalizate lucrările de consolidare a podului rutier de frontieră Galați (RO) – Giurgiulești (MD), primul pod transfrontalier (România-Moldova) reparat după 1989, Valoarea lucrărilor, de circa 8 milioane lei, fiind asigurată integral de Guvernul României.

 În această lună este programată o ședință a Comisiei mixte la care se va discuta despre construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (RO) – Ungheni (MD), parte a Autostrăzii UNIRII – autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (RO) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (MD).

Acordul pentru construirea podului care va interconecta infrastructurile rutiere între Republica Moldova și România Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova) a fost semnat în ianuarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.